Pro și contra țigării electronice

Distribuie pe:

E-țigările pot conține sau nu nicotină, nu răspândesc nici miros și nici fum, dar nu sunt nici lipsite de riscurile celor obișnuite.

Țigările clasice conțin aproape 4.000 de substanțe toxice, dintre care multe s-au dovedit cancerigene și nu sunt prezente în compoziția țigărilor electronice. Acestea din urmă conțin doar apă, arome artificiale, propilenglicol (folosit ca aditiv alimentar sau ca solvent farmaceutic) și nicotină în proporție mai mică sau mai mare. Ele sunt eficiente pentru cei care doresc să renunțe la fumat, ținând cont că nivelul de nicotină poate fi redus până la zero. Țigara electronică este alcătuită din patru părți distincte: o baterie reîncărcabilă, un microprocesor, un pulverizator și un cartuș care se poate înlocui. Sunt necesare studii aprofundate Deși specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății consideră că țigările electronice ar putea să-i ajute pe fumători să renunțe la viciu, ei spun că acestea nu pot constitui o alternativă sănătoasă a fumatului tradițional. Cauza o reprezintă substanța numită propilenglicol, care se găsește în rezervele de nicotină din e-țigări și care este asociată cu lichidul antigel folosit pentru motoarele mașinilor, fiind considerat toxic pentru organism.

Pentru cei care au nevoie de o soluție pentru a nu fuma o perioadă scurtă de timp, e-țigara poate fi utilă. Singurul studiu științific independent a fost făcut de FDA în 2009 și a descoperit în compoziția ei substanțe toxice, unele chiar carcinogene (nitrozamine). În plus, au constatat că unele cartușe cu concentrație mare de nicotină eliberau o cantitate dublă de substanță față de nivelul permis de FDA în medicamentele ce conțin nicotină, indicate în terapia tabagismului.

 

 

Lasă un comentariu