Pentru cine se modifică Legea Pensiilor?

Distribuie pe:

Lia Olguța Vasilescu a ieșit în fața națiunii cu precizări privind Legea pensiei, cu promisiunea că această lege va fi aprobată până în toamnă. Printr-o măsură legislativă, cuprinsă în programul de guvernare social-democrat, se dorește stimularea natalității în România, PSD propune scăderea vârstei de pensionare pentru mamele care au cel puțin patru copii. Doamna ministru Vasilescu consideră „profesia" de mamă, de care statul are mare nevoie, extrem de importantă. La ora actuală, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani, indiferent de numărul copiilor născuți, probabil se va reduce la 55 sau 60 de ani. S-a pornit de la ideea că românilor în vârstă de 40-50 de ani le trebuie o populație activă care să le asigure pensia. Ideea, în sine, este excelentă, fiindcă fenomenul de îmbătrânire a populației din România a devenit îngrijorător, mai ales că, din cele peste 3 milioane de români plecați să-și rostuiască viața prin alte țări, marea majoritatea sunt tineri, au născut copii prin țările de adopție, și mulți nu se gândesc să se întoarcă acasă. Modificările la Legea pensiei sunt tardive, fiindcă nu mai are cine să nască patru copii, femeile în vârstă, bunicile, pensionate de boală sau anticipat, pot doar să-i crească, să-i îngrijească, să le spună povești despre părinți care se vor întoarce în țară de Paști, de Crăciun, sau la o înmormântare.

În plus, să amintim despre numărul mare de avorturi legale sau ilegale practicate în România, după „revoluție", când milioane de copii au fost uciși în pântecele mamelor, iar acum ne lamentăm că peste douăzeci de ani nu mai sunt bani de pensii. Problema este gravă de pe acum, angajatorii nu găsesc forță de muncă calificată în industrie, construcții, agricultură.

Pentru cine se pregătește o modificare a Legii pensiilor? Pentru mamele tinere care nasc copii, viitori cetățeni spanioli, italieni, americani, irlandezi etc.? Poate, pentru asiatici, filipinezi, chinezi, afgani, fiindcă, mai nou, agențiile de specialitate oferă forță de muncă din rândul imigranților.

Nu cunosc sprijinul acordat de stat, pentru stimularea natalității, mamelor tinere din celelalte țări europene. În Statele Unite ale Americii, familiile tinere cu mai mulți copii beneficiază de o reducere din impozitul pe venit. De ce nu se ia în calcul și la noi această variantă mult mai avantajoasă decât o scădere a vârstei de pensionare, după ce ai muncit treizeci de ani? Deocamdată, femeile tinere care nasc un copil, în România, primesc o indemnizație timp de doi ani, iar alocația pentru copii favorizează natalitatea în rândul romilor. În loc să fie înființate cantine sociale pentru persoane defavorizate și copii în fiecare comună, se alocă bani, pentru creșterea copiilor, părinților încurajați în felul acesta să nu muncească.

Am lucrat trei ani pe Valea Izei, în comuna Ieud, unde copiii erau numiți coconi. În medie, o familie din satul respectiv avea 8-9 copii, crescuți din munca părinților, prin țară, nu din ajutorul social. La Școala din Ieud, erau, pe vremea aceea, câte cinci clase întâi până la a opta, copii crescuți cu frică de Dumnezeu și rușine de oameni. În satul acela n-a existat nicun divorț, cât despre avort -nici nu se putea aminti, fiind considerat un păcat de moarte. Astăzi, o mare parte din coconii Ieudului muncesc cinstit prin Franța, aduc bani acasă, bani cu care au schimbat fața localității. Mamele în vârstă din Ieud nu vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare, la fel ca și mamele din toate satele României. Ele au născut și vor naște copii în funcție de posibilitățile economice ale familiei, îngrijesc, spală, hrănesc, educă, se bucură când îi văd la casa lor, cresc nepoții și nu se vor pensiona niciodată.

Dacă se dorește cu adevărat stimularea natalității în România, vremelnicii guvernanți, doamna Olguța Vasilescu, să propună o lege prin care să se reglementeze avortul, să se acorde o mai mare atenție educației sexuale în școli, în rândul familiilor de țigani. Nu vreau sub niciun chip să fiu acuzat de rasism, toți oamenii sunt egali în fața lui Dumnezeu și în fața legilor omenești. Dar consider că este strigător la cer să faci copii de dragul alocației, bani de care să-ți cumperi țigări și băutură, sau să-ți trimiți copilul la cerșit, iar tu, părinte, să stai ascuns la colțul străzii și să-i încasezi suma colectată. În mod sigur, doamna ministru Olguța Vasilescu cunoaște situația alarmantă din teren, fiindcă, în Cartierul Romanești, din Craiova, cât a fost primar, a cunoscut adevărata față a natalității. Cât am slujit preot de parohie, vrednicii credincioși păstoriți de mine au răspuns, de fiecare dată, la apelul pe care îl adresam pentru strângerea de ajutoare în bani sau alimente, pentru copiii din așezămintele sociale. Niciodată nu am auzit comentarii din partea credincioșilor, chiar dacă uneori acești copii, mai ales după ce au crescut, țineau la năravul celor care i-au născut.

Să-mi fie iertată lipsa de smerenie, vreau să amintesc aici o acțiune organizată împreună cu preotul protopop de Târgu-Mureș, Olimpiu Zahan, pentru o colectă în alimente, puieți de pomi fructiferi și forestieri, destinați Așezământului social de la Valea Plopului, județul Prahova. Părintele Tănase, ctitorul acestui așezământ, unde sunt îngrijiți peste 150 de copii abandonați, a mulțumit mureșenilor, pentru jertfelnicie. Prins sub povara grijilor, am uitat să public mesajul părintelui. Nu-i târziu niciodată, după trei ani mi-am amintit, acum, când se ia în calcul profesia de mamă. Mesajul respectiv se adresează către credincioșii din Parohia Chinari, inginerului Liviu Timar, inginerului Ioan Pop, domnului ing. Mândru-directorul Colegiului Silvic Gurghiu, și, nu în ultimul rând, Protopopiatului ortodox din Târgu-Mureș.

 

Lasă un comentariu