Persoanele cu handicap grav vor putea fi îngrijire și la domiciliul asistentului personal profesionist!

Distribuie pe:

În ședința de joi, 27 iulie 2017, Guvernul a adoptat o hotărâre conform căreia persoanele cu handicap grav sau accentuat pot fi îngrijite și la domiciliul asistentului personal profesionist.

Mai întâi, noul act normativ stabilește condițiile de obținere a atestatului, procedurile de atestare și statutul asistentului personal profesionist, acesta reprezentând o alternativă de tip familial la protecția instituționalizată a persoanelor cu dizabilități.

Astfel, asistentul personal profesionist este persoana fizică atestată care asigură, prin activitatea pe care o desfășoară la domiciliul său, îngrijirea și protecția adultului cu handicap grav sau accentuat.

Totodată, hotărârea adoptată reglementează modalitatea prin care o persoană adultă cu handicap grav sau accentuat poate beneficia de îngrijire la asistent personal profesionist, și anume: persoana respectivă sau reprezentantul legal al acesteia adresează o cerere către serviciul public de asistență socială din subordinea autorității administrației publice locale în a cărei rază își are domiciliul sau către un furnizor public sau privat de servicii sociale, acreditat în condițiile legii.

Adultul cu handicap grav sau accentuat, beneficiar de servicii în centre rezidențiale pentru persoane cu handicap, adresează cererea către conducerea instituției respective.

Asistentul maternal care are în plasament un copil cu handicap grav sau accentuat poate opta să devină asistent personal profesionist pentru copilul devenit adult.

În evaluarea și îndeplinirea condițiilor necesare pentru atestare, vor fi avute în vedere elementele sociale și medicale ale capacității solicitantului, determinate prin interviuri luate acestuia, vizite la domiciliu sau interviuri luate persoanelor cu care solicitantul locuiește, precum și alte investigații suplimentare considerate necesare.

Modelul atestatului de asistent personal profesionist și standardele minime obligatorii pentru asigurarea îngrijirii și protecției adulților cu handicap grav sau accentuat la asistentul personal profesionist vor fi aprobate prin ordin al ministrului Muncii, în termen de la 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii adoptate.

Tot prin ordin al ministrului Muncii, se aprobă și procedura de monitorizare și control a activității asistentului personal profesionist, în același termen de 60 de zile.

Lasă un comentariu