Un nou episod ,,Cărțile copilăriei" LECTURA, O AVENTURĂ

Distribuie pe:

Asociația Curtea Veche și Azomureș, continuând seria acțiunilor dedicate celor mici, cu scopul de a promova lectura, au derulat sâmbătă, 29 iulie a.c, la Târgu-Mureș, patru ateliere de lectură interactivă, denumite generic ,,NARATIV". Acțiunea face parte dintr-un proiect amplu inițiat de Asociația Curtea Veche în cadrul programului național de lectură ,,Cărțile copilăriei" și desfășurat în comunitățile agricole în parteneriat cu Azomureș, cel mai important producător de îngrășăminte minerale din România.

Copiii, cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani, au ,,gustat" aventura cititului, descoperind că cititul poate fi cea mai frumoasă aventură.

Uzina de Materiale Fotosensibile, din cartierul Unirii, cu decorul specific industrial, temele abordate, precum și materialele puse la dispoziție de Herlitz-România au constituit cadru de poveste, în care copiii și-au arătat interesul pentru lectură, din plăcere, având șansa de a-și manifesta creativitatea și imaginația debordantă, specifică vârstei.

Proiectul, care a antrenat zeci de copii, s-a desfășurat în cadrul a patru ateliere de creație: atelier de scriere creativă pornind de la volumul „Visul unei nopți de vară", sub coordonarea dnei Ema Ignățoiu, pentru copii cu vârsta între 8 și 10 ani. Obiectivele propuse au fost atinse, acelea de a activa imaginația creatoare, de a căuta propriul stil de scriere, de a dezvolta lectura critică și creativă.

Atelierul de storytelling, sub coordonarea dlui Răzvan Ropotan - pentru copii cu vârsta între 8 și 10 ani a pornit de la volumul „Alice în Țara Minunilor". Acest atelier este deosebit de relevant în educația pentru lectură a copiilor.

Atelierul de scenografie „Mituri grecești", pentru copii cu vârsta între 10 și 14 ani, este un atelier în cadrul căruia copiii lucrează pe o scenă de poveste. Acest atelier creativ s-a derulat sub coordonarea dnei Alexandra Culescu.

Atelierul de dezbateri sau «tribunalul personajelor» - „O mie și una de nopți", sub coordonarea Nae Șovăială, a reunit copii cu vârsta între 10 și 14 ani. Acest atelier accesează și exersează deopotrivă abilitățile de argumentare cu cele de gândire critică și de comunicare eficientă în rândul participanților. Copiii și-au asumat roluri de jurați și judecători, acuzatori și apărători ai unor personaje contencioase din povești.

Inedit și spectaculos, urmărit cu sufletul la gură de toți cei prezenți, a fost momentul efectuării unor experimente chimice de laborator, sub îndrumarea dnei prof. Lavinia Mureșan.

Atent și interesat de buna organizare și desfășurare a evenimentului, purtătorul de cuvânt Azomureș, Ovidiu Maior, a declarat la finalul acțiunii:

,,A fost un nou prilej de a aduce alături de cărți copii din Târgu-Mureș. Conceptul propus de pedagogii invitați de Asociația Curtea Veche și Azomureș a fost unul nou pentru copiii din Târgu-Mureș, iar reacțiile celor mici ne-au demonstrat că a fost pe gustul lor.

Suntem convinși că au petrecut câteva ore utile în timpul vacanței de vară, în care au combinat distracția cu lectura. Le-am pus la dispoziție un spațiu inedit, fosta Uzină Foto. Decorul industrial i-a impresionat pe copii. Cuvintele pe care ni le-au adresat copiii și părinții atunci când s-au încheiat activitățile ne determină să ne gândim la următoarea ediție", a declarat Ovidiu Maior, purtător de cuvânt, Azomureș.

Participarea la ateliere a fost gratuită, iar participarea micuților a fost răsplătită cu cadouri și diplome.

 Și poate că nu este satisfacție mai mare pentru inițiatorii acestui generos proiect decât aceea de a-i vedea pe cei mici jucându-se citind și citind jucându-se, dar adânciți în ceea ce vor să arate lumii că orice creator adevărat care dă frâu imaginației și creativității poate contribui la progresul omenirii.

Lasă un comentariu