FACTORI DE RISC CARE FAVORIZEAZĂ DEMENȚA

Distribuie pe:

Oamenii de știință britanici de la Universitatea din Londra, citați de descopera.ro, susțin că un caz de demență din trei ar putea fi evitat dacă, încă din copilărie și pe tot parcursul vieții, încercăm să reducem factorii de risc pentru dezvoltarea acestei temute boli.

Studiul nostru oferă proporția tuturor cazurilor de demență care ar putea fi prevenite dacă factorii de risc ar fi complet eliminați.

Potrivit analizei privind impactul stilului de viață asupra sănătății, cei mai frecvenți trei factori de risc în privința cărora se poate acționa pentru reducerea numărului de cazuri de demență sunt educația, auzul și tutunul.

Astfel, creșterea nivelului educațional la începutul vieții reduce numărul total de cazuri de demență cu 8%, dacă persoanele termină liceul. De asemenea, păstrarea în formă bună a auzului până la mijlocul vieții (45 - 65 de ani) reduce incidența cazurilor cu 9%, în timp ce renunțarea la fumat la persoanele de peste 65 de ani ar reduce cazurile cu 5%.

Alte posibile măsuri pentru reducerea numărului de cazuri de demență vizează tensiunea arterială (reprezentând 2% din cazuri) și obezitatea (1% din cazuri) la persoanele de 45 - 65 de ani și lupta împotriva depresiei (4% din cazuri), a lipsei de activitate fizică (3%), a izolării sociale (2%) și a diabetului (1%), la persoanele de peste 65 de ani.

Dacă eliminarea acestor factori ar putea preveni apariția demenței într-unul din trei cazuri (35%), găsirea unei modalități de a contracara factorul de risc genetic major asociat maladiei Alzheimer, caracterizat prin prezența unei versiuni a unei gene numite APOE4, ar evita mai puțin de un caz din 10 (7%).

În prezent, aproape 50 de milioane de oameni suferă de demență (inclusiv Alzheimer) la nivel mondial, însă numărul acestora este prognozat să ajungă la 132 de milioane până în 2050", atrag atenția cercetătorii britanici.

Lasă un comentariu