Proiectul „Jeunes en Roumanie" (Tineri pentru România)

Distribuie pe:

În perioada 15-28 iulie 2017, comuna Sâncraiu de Mureș a fost gazdă pentru 12 tinere cercetașe voluntare din Belgia, în cadrul proiectului „Jeunes en Roumanie" (Tineri pentru România), parteneriat organizat între Primăria Sâncraiu de Mureș, Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș și Asociația belgiană de voluntari „Jeunes en Roumanie". Proiectul, coordonat de dna prof. de limba franceză și engleză Mihaela Stoica, a urmărit promovarea unor valori majore, precum diversitatea culturală și responsabilitatea față de mediul înconjurător.

Astfel, timp de 10 zile, tinerele voluntare belgiene au desfășurat activități de animație pentru elevii școlilor din Sâncraiu de Mureș și Nazna, oferindu-le acestora o alternativă de petrecere a timpului liber pe perioada vacanței de vară, precum și posibilitatea de a-și exersa și îmbunătați cunoștințele de limba franceză.

Proiectul a vizat, de asemenea, activități comune de sensibilizare a populației locale privind protejarea mediului înconjurător și activități practice de ecologizare a mediului, urmărindu-se împărtășirea unor exemple de bună practică și a unor modele de conduită socială. Astfel, copiii din cele două localități au desfășurat o activitate de ecologizare a malului drept al râului Mureș, au confecționat panouri pe teme ecologice și obiecte din materiale reciclabile.

Proiectul a urmărit, de asemenea, să le ofere tinerelor belgiene oportunitatea de a cunoaște aspecte de cultură, tradiție și ospitalitate românească. Astfel, în zilele de sâmbătă și duminică, cercetașele belgiene au vizitat obiective din orașul Tg.-Mureș, precum Palatul Culturii, Cetatea Medievală, Grădina Zoologică și s-au relaxat la „Weekend" sau în Lacul Ursu de la Sovata. În „seara românească", cercetașele din Belgia au primit o mostră din tradițiile și valorile ardelenești, asistând la un mini-spectacol de dansuri și cântece populare oferit de formațiile de copii din cele două localități, urmat de un delicios „guyas" la ceaun.

Elevii celor două școli au participat cu mare entuziasm la toate activitățile animate de tinerele belgiene, simțindu-se ca într-o adevărată tabără de vară. Și-au testat talentele și limitele în concursurile și jocurile imaginate de fete, și-au făcut prieteni noi, au aflat lucruri interesante despre Belgia, găsind astfel o motivație în plus pentru învățarea limbii franceze.

Lasă un comentariu