Știi tu ce mai fac părinții?

Distribuie pe:

Un bătrân, imobilizat de mai mulți ani, sta întins pe canapea alături de fiul său, ajuns un cunoscut om de afaceri. Dintr-odată, pe pervazul ferestrei se așazăun corb. Tatăl își întreabă fiul:

- Ce pasăre e asta?

Fiul îi răspunde:

- E un corb…

După câteva minute, tatăl îi adresează din nou fiului aceeași întrebare:

- Ce-i pasărea asta?

Fiul îi răspunde:

- Tocmai ți-am zis, un corb.

Mai trece puțin, după care tatăl reia întrebarea pentru a treia oară:

- Și totuși, ce pasăre e?

Deja iritat, fiul îi răspunde furios:

- Un corb, o cioară, de câte ori să-ți repet? Ce n-ai înțeles?

Ceva mai târziu, tatăl intră liniștit în camera lui și se întoarce cu un jurnal cu paginile învechite și roase de timp. Este jurnalul pe care l-a ținut începând de la venirea pe lume a băiatului său. Bătrânul deschide jurnalul, întoarce câteva pagini și își îndeamnă fiul să citească o însemnare. Fiul citește rândurile trecute în jurnal: „Astăzi, băiețelul meu, în vârstă de trei ani, stătea întins lângă mine pe canapea când a observat la geam un corb și m-a întrebat ce pasăre este. M-a întrebat nu o dată, nu de două ori, ci de 23 de ori același lucru, iar eu i-am răspuns de fiecare dată, cu răbdare și calm, că la geam se află un corb. L-am strâns în brațe și l-am pupat, cumva amuzat de întâmplare și bucuros de curiozitatea lui."

Dacă tatăl a fost răbdător cu copilul mic și curios, copilul devenit între timp mare nu i-a acordat aceeași răbdare. Din contră, s-a enervat pe el și a ridicat imediat tonul.

Așa că, dragii mei, când părinții îmbătrânesc, nu-i respingeți, nu-i bruscați și nu-i priviți ca pe o povară, ci păstrați-vă calmul și adresați-le vorbe calde, pentru că au mare nevoie de afecțiunea voastră. Chiar dacă la această vârstă le sunteți superiori pe alte planuri, fiți tandri cu ei și nu uitați că, în mare măsură, și datorită lor ați ajuns acolo unde vă aflați astăzi. Amintiți-vă de toate sacrificiile făcute pentru voi, și respectați-i, oricât i-ați considera de depășiți. Odatăși-odată, și voi veți ajunge ca ei! Amintiți-vă mereu spusele Sfintei Scripturi: „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine și să trăiești ani mulți pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ți-l va da ție" (Ies. 20, 12).

 

Lasă un comentariu