O țară întreagă are de ce să-i fie rușine!

Distribuie pe:

Viktor Orbán a ținut un discurs la Băile Tușnad ca mai mare maghiar chiar și decât cei mai importanți oameni de stat și personalități legendare ale istoriei națiunii maghiare.

Pe 22 iulie, în ultima zi a celei de-a 28-a ediție a Universității de Varăși Tabăra Studențească, care a avut loc la Băile Tușnad, a venit și premierul Ungariei, Viktor Orbán, care a ținut și în acest an un expozeu, potrivit obiceiurilor sale de ani de zile.

Referitor la discursul premierului ungar, vreau să subliniez, înainte de toate - ceea ce am făcut în mai multe articole ale mele -, că am urmărit ani la rând și urmăresc și acum cu mare simpatie, ba mai mult, uneori chiar sunt de acord cu eforturile depuse de premierul Viktor Orbán pentru apărarea națiunii maghiare și a intereselor fundamentale ale țării sale, însă, trebuie să subliniez: Ca maghiar din România, cu spirit european, și cetățean român loial, adesea nu sunt de acord cu politica națională grandomană promovată de Viktor Orbán, cu „lupta pentru libertate" - așa cum o numește domnia sa - dată în domeniul economic și politic împotriva Uniunii Europene, la care Ungaria a aderat fără să fie forțată, cu mare entuziasm și cu prețul unor mari eforturi. Uneori, neluând în seamă regulile scrise și nescrise ale diplomației, prin lupta sa, Viktor Orbán aduce insulte la adresa României, defăimează istoria națiunii române, așa cum a procedat și la sfârșitul anului trecut, prin discursul său rostit la Satu Mare, unde a ignorat, într-un mod nerușinat și nedemn pentru un politician european, Constituția României și cea mai mare sărbătoare a poporului român, 1 Decembrie. Asemenea provocări politice stârnesc proteste - și pe bună dreptate - nu numai în mine, dar și în mulți compatrioți ai mei față de Viktor Orbán. Ultima dată am fost profund consternat de atitudinea sa de la Băile Tușnad. Despre autocratul Viktor Orbán știam că în promovarea propriei sale imagini este un politician maghiar de neegalat. Dar nu am crezut nicio clipă că este în stare să accepte, fără să spună un cuvânt despre o mârșăvie strigătoare la cer, creată în jurul persoanei sale la Budapesta și aici, la Universitatea de Varăși Tabăra Studențească de la Băile Tușnad, înainte cu câteva zile ca el să participe la această manifestare.

Iată, despre ce este vorba:

În Ungaria funcționeazăun institut-fantomă: Institutul de Cercetare în domeniul Strategiei Naționale, care în urmă cu câțiva ani a fost înființat în Cabinetul premierului Viktor Orbán. Factorii abilitați ai Guvernului Orbán nu au găsit în Ungaria un profesionist de prestigiu, un om de știință, un sociolog căruia să-i fi încredințat conducerea institutului amintit, și l-au adus în funcția de președinte a acestui institut-fantomă pe Jenõ Szász din Transilvania, din județul Harghita, care este un politician neînsemnat, dar se dă mare maghiar și secui, în același timp. Adică, pe un neprofesionist, un diletant, asigurând, totodată, un buget de mai multe miliarde de forinți acestui institut și răsplătindu-l pe Jenõ Szász pentru „cercetarea sa științifică" cu un salariu lunar de un milion de forinți.

Este incredibil, pur și simplu, ce a fost în stare să facă conducerea acestui institut, în frunte cu Jenõ Szász, subordonatul lui Viktor Orbán! Institutul-fantomă a efectuat un sondaj de opinie publică. Intervievații trebuiau să răspundă la întrebarea: Cine îi reprezintă mai bine pe maghiari? Potrivit Institutului de Cercetare în domeniul Strategiei Naționale, condus de Jenõ Szász și conform rezultatelor sondajului, Viktor Orbán este cel mai mare maghiar, el îi reprezintă azi mai bine pe maghiarii din lumea întreagă, decât Sándor Petõfi, contele István Széchenyi și Lajos Kossuth. „Cercetătorul științific" Jenõ Szász și colegii săi au fost atât de nerușinați, încât au prezentat datele acestui sondaj absurd în fața opiniei publice. Din cauza aceasta, o țară întreagă are de ce să-i fie rușine! Și pentru ca nerușinarea lor fără margini, și aservirea și lingușirea lor față de Viktor Orbán să fie și mai depline, au venit cu acest sondaj de opinie la Băile Tușnad, unde înainte de sosirea lui Viktor Orbán la manifestarea de aici, directorul institutului, János Bali, l-a prezentat participanțiilor taberei.

Desigur, Viktor Orbán a fost informat despre toate acestea, dar nici la Budapesta și nici în cadrul expozeului său susținut la Băile Tușnad nu a scos o vorbă despre amintitul sondaj de opinie atât de absurd și de umilitor. Chiar atât de mult îi lipsește demnitatea umană unui conducător maghiar de țară? În asemenea situație, tăcerea sa nu poate însemna altceva, decât acceptarea rezultatelor sondajului. Un om rațional, întreg la minte, poate crede că Viktor Orbán este mai bun și mai mare maghiar, decât Sándor Petõfi, sau omul de stat de excepție și mare scriitor, István Széchenyi? Domnule Orbán, dumneavoastră chiar nu știți că cel mai mare poet maghiar din toate timpurile, Sándor Petõfi, nu numai că a cântat despre libertatea maghiarăși a lumii, ci și-a sacrificat viața pentru această libertate pe câmpul de luptă de lângă Sighișoara, în vara anului 1849? Dumneavoastră chiar nu știți că de numele contelui István Széchenyi se leagă o serie de instituții de o importanță națională, precum și obiective care au contribuit la progresul civic și de care națiunea maghiarăeste mândră de 150 de ani? Ce ați dat dumneavoastră Ungariei? István Széchenyi și-a sacrificat imensa sa avere pentru a lichida, prin programul său de reformă, starea de înapoiere feudală a Ungariei. În comparație cu acest sacrificiu, premierul Ungariei de azi, împreună cu colegii săi politicieni, doar au primit de la țară, și încă foarte mult, cu alte cuvinte ați primit o înstărire spectaculoasă.

Nu mai continui această comparație istorică, deoarece acest sondaj este umilitor, iar lumea întreagă va privi cu milăși cu disprețuire la deformarea vieții politice, strigătoare la cer, din Ungaria.

Este de neînchipuit ca, de exemplu, în Germania, un institut de cercetare științifică să susțină despre un conducător al țării că respectivul este mai mare german, decât a fost Iohann Wolfgang von Goethe, sau despre un important lider politic din Franța că este mai bun francez, decât Victor Hugo. Și cine și-ar putea imagina publicarea datelor unui sondaj de opinie despre un politician român de azi, conducător al țării, din care rezultă că în prezent el reprezintă mult mai bine interesele românilor, decât le-au reprezentat pe vremuri Mihai Eminescu, Nicolae Bălcescu sau Avram Iancu!

Faptul că așa-numitul institut de cercetare din Budapesta a dat publicității acest uluitor sondaj de opinie, este mai clar decât lumina zilei că, în Ungaria, regimul politic al premierului Viktor Orbán exercită o presiune care ne amintește de metodele propagandistice folosite în Germania, la începutul anilor 1930. Și toate acestea au loc dintr-un singur motiv, anume că la alegerilor parlamentare de anul viitor nici să nu se pună problema că în locul lui Viktor Orbán ar putea fi altcineva premier al Ungariei. Această spălare de creier va avea, cu siguranță, consecințele ei, dacă partidele de opoziție din Ungaria vor fi preocupate în continuare de disputele între ele, iar FIDESZ îl va sărbători pe Viktor Orban ca învingător al alegerilor parlamentare din 2018, ca pe premierul etern al Ungariei.

Institutul de cercetare, condus de Jenõ Szász, în zadar vine cu explicații, precum că nu ei susțin că Viktor Orbán este mai mare maghiar, decât Sándor Petõfi, ci aceasta este opinia cetățenilor ungari care au participat la sondaj. Desigur, această afirmație este o minciună grosolană. Este posibil ca printre adepții lui Viktor Orbán să fie câțiva care, asemeni fanaticilor sectarieni, îl ridică în slăvi pe Orbán pe care îl consideră mai mare maghiar chiar și decât Petõfi. Dar un institut de cercetare, finanțat de stat, cum poate lua în serios și propaga în fața lumii întregi această demență a acestor maghiari subdezvoltați din punct de vedere spiritual?!

În ceea ce privește expozeul susținut de Viktor Orbán, la Băile Tușnad, pot să spun numai atât că premierul ungar a ținut un discurs bine gândit, de campanie electorală, în perspectiva alegerilor parlamentare din 2018, deoarece i-a îndemnat, fără echivoc, pe maghiarii din România, care au obținut cetățenia ungarăși au depus jurământul de credință față de Ungaria, să voteze cu FIDESZ, cu partidul condus de el, respectiv să îl voteze.

Din punctul de vedere al așa-numitului drept comun, Viktor Orbán a organizat această unitate națională maghiară, transfrontalieră, mai exact, a supus votului în Legislativul ungar acordarea cetățeniei ungare maghiarilor de dincolo de granițele Ungariei, conferindu-le astfel și drept de vot, deoarece are așa de mare nevoie de votul maghiarilor din străinătate, ca de o bucată de pâine, iar cu ajutorul unui milion de maghiari își poate asigura în continuare, pentru mult timp, poziția sa puternică, de autocrat, în Ungaria.

Cu toate că premierul ungar este un bun orator, care cultivă cu mare talent „arta politicii", nu cred că este și un stilist bun, deoarece un politician nu poate folosi, în discursurile sale politice, cuvinte cu mai multe înțelesuri. La întrebarea participanților Universității de Varăși Tabăra Studențească de la Băile Tușnad, care este opinia sa despre autonomia teritorială maghiară, din Transilvania, Viktor Orbán a oferit un răspuns ambiguu: „Personal susțin autonomia, în lipsă de altceva mai bun! Ce înseamnă aceasta „în lipsă de altceva mai bun?! La Budapesta, în emisiunile televizate, scriitori, ziariști și personalități ale vieții publice au încercat să înțeleagă ce a vrut să spună Viktor Orbán prin aceste cuvinte, „în lipsă de altceva mai bun"?!

Unii au interpretat în sensul că, dacă nu mai poate fi anexat așa-numitul „Ținut Secuiesc" de Ungaria, atunci el se mulțumește și cu autonomia! Sau, poate, vrea să urmeze faptele lui Miklós Horthy - mult elogiat de el - care, cu ajutorul lui Hitler și Mussolini, a ocupat cu trupele sale de honvezi nordul Transilvaniei? Orbán nu s-a exprimat clar, dar răspunsul său ambiguu duce la mai multe bănuieli.

Viktor Orbán a încheiat astfel expozeul său: „Cândva am crezut că viitorul este Europa! Azi, noi, cei din Grupul de la Visegrad (Ungaria, Slovacia, Polonia și Cehia) suntem viitorul Europei!

Luând în considerare în mod real raporturile de forță ale țărilor membre ale UE, acest slogan sonor pare o exagerare romantică orbanistă. Numai într-un singur lucru putem avea încredere, anume că Timpul va așeza la locul lor toate lucrurile și pe toți oamenii.

Lasă un comentariu