IMPOZITE MAJORATE PENTRU CONTRACTE PART-TIME

Distribuie pe:

Ordonanța care schimbă impozitarea contractelor part-time a fost publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial și este aplicată de la 1 august. Forma finală aprobată de Executiv relevă faptul că statul a renunțat la ideea de a cere o declarație pe propria răspundere persoanelor care realizează în aceeași lună venituri din salarii în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă.

Motivele pentru care s-a luat această decizie au fost explicate de Guvern printr-un comunicat de presă: ,,Social, măsura are rolul să protejeze aceste categorii de salariați asigurându-le dreptul la pensie și la servicii medicale în sistemul public. Din punct de vedere economic, noile prevederi au scopul să limiteze situațiile în care contractele de muncă cu timp parțial sunt încheiate pentru evitarea impozitării potrivit regulilor prevăzute pentru contractele individuale de muncă cu timp normal de lucru și, implicit, să elimine inechitățile față de angajatorii care încheie contracte individuale de muncă cu timp normal și asigură salariul minim brut pe țară propriilor salariați."

Noua impozitare a contractelor part-time este aplicată începând cu 1 august, ceea ce înseamnă că va fi introdusă plata contribuțiilor de asigurări sociale la nivelul salariului minim brut pentru acest tip de contracte.

Măsura va fi aplicată în special pentru cei care au contracte de muncă part-time, nu mai au niciun alt venit, care nu au un contract de muncă full-time. În prezent, angajatorul plătește pentru un personal angajat pe 8 ore 330 de lei contribuții la stat, iar pentru cel angajat 2 ore plătește aproximativ 80 de lei. De la 1 august, vor fi nevoiți să plătească cât pentru un salariu minim pe economie, aproximativ 250 de lei în plus.

Se majorează baza de calcul pentru contribuția la pensii și sănătate plătită de angajator. Practic, salariul net încasat de salariat nu scade, cresc doar cheltuielile angajatorului pentru aceste contracte cu timp parțial.

Fac excepție cazurile în care salariatul se află într-una dintre următoarele situații: este elev sau student în vârstă de până la 26 ani; urmează o formă de ucenicie; este pensionar și beneficiază de pensii din sistemul public de pensii; persoana fizică realizează venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp parțial sau întreg, iar valoarea cumulată a veniturilor din salarii depășește salariul minim pe economie; persoanele cu dizabilități.

Potrivit profit.ro, numărul contractelor de muncă active a crescut de la începutul anului cu peste 171.000. Normele parțiale au avansat în ultimele 12 luni cu 5,3%, de la 1,103 milioane, la 1,161 milioane. În ianuarie, numărul de contracte part-time se situa la 1,13 milioane.

Lasă un comentariu