Importanța investitorilor străini!

Distribuie pe:

„Piața imobiliară românească este dominată pe toate sectoarele comerciale de grupuri mari de investitori. Sud-africanii de la New Europe Property Investiments (NEPI) sunt cei mai mari proprietari de centre comerciale din țară, grupul Globalworth, fondat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, este cel mai mare proprietar de clădiri de birouri, iar segmentul spațiilor industrial-logistice este dominat de compania CTP".

Investițiile imobiliare sunt o formă de înmulțire a averii și pentru mulți milionari români. Însă, ei trebuie să se lupte cu marile corporații internaționale pentru a se menține în top cu acestea în privința profitabilități. Iulian Dascălu este cel mai important (mai mare) proprietar român de spații comerciale, categoria de active care formează și averea lui Gabriel Popoviciu. În top, pe locul 13, se află Liviu Tudor cu cele două parcuri de birouri pe care la are în București. Ion Țiriac se află și el printre bogații importanți cu domenii imobiliare. Frații Pavel, proprietarii Dedeman, se numără și ei în rândul celor bogați în privința imobiliarelor, sector în care doresc să mai investească circa 150 de milioane de euro.

Firmele miliardarilor lumii, aflate acum pe piața locală, au investit peste 1,1 miliarde de euro în imobiliare, între care se află fondatorii IKEA și Auchan. Lev Levien - supranumit regele diamantelor, unul dintre cei mai bogați israelieni, și familia belgiană De Pauw, investitor important pe piața spațiilor industriale din Europa, se numără între investitorii tradiționali în România.

În ultimul an au mai venit încă doi mari investitori la noi în țară, Peter Kellner, cehul care are o avere de 12 miliarde de dolari, iar un alt ceh sosit la noi în domeniul investitorilor imobiliari, care controlează CPI Property Grup, este Radovan Vitek, a preluat 11 centre comerciale din Europa Centrală și de Est, între care și Felicia Shopping Center din Iași, prin care intră serios pe piața locală, unde se află încă din 2013.

Însă, cele mai importante planuri de extindere pe piața locală le are miliardarul suedez Ingvar Kamprad, fondatorul grupului IKEA, care la începutul lui 2017 a anunțat că intenționează să investească 500 de milioane de euro pentru a extinde la 13 rețeaua magazinelor de mobilă, în care vor lucra circa 3.000 de persoane. De fapt, alte firme suedeze au investit, în cei șapte ani de când au venit pe piața românească, circa 200 milioane de euro. Cea mai mare investiție de până acum făcută de suedezi, în țara noastră, este cea din 2015, când s-au achiziționat 33.600 de hectare de pădure, pentru care au plătit 56 milioane de euro. Grupul Inter IKEA, a cumpărat în 2010 terenul de 5,1 hectare, care a aparținut fabricii „Timpuri Noi" din București, cu 34,6 milioane de euro și încă două hectare (cu 13 milioane de euro), suprafețe pe care se realizează birouri și locuințe. În 2016, IKEA, a mai cumpărat de la un fost vicepreședinte al echipei Steaua, 48 hectare teren, al fostului IAS Mogoșoaia, unde va realiza un proiect mixt, predominant fiind cel rezidențial.

Investitor important la noi este și compania Immochan, membră a grupului Auchan, administrator Gerard Mulliez din Franța, care a investit până acum în România 170 milioane de euro, deținând mall-ul Coresi din Brașov, și în cooperare cu Auchan, 23 din cele 33 de hipermarketuri pe care francezii le-au deschis în România. De fapt, compania Immochan este interesată să cumpere terenuri în București, Sibiu și Craiova, pe care să construiască noi mall-uri, intrând în planul strategic de dezvoltare internațională a companiei de a investi 1,5 miliarde de euro până în 2018.

În concluzie, investițiile, tot mai mari, făcute de miliardari și milionari internaționali, precum și de cei din România, pun în valoare potențialul material și uman din țara noastră, asigurând o creștere economică continuă și, ce-i mai important, noi locuri de muncă pentru tineri, determinându-i, pe cât posibil, să nu mai plece, în masă, în țările dezvoltate ale Europei și din alte continente, mai ales America de Nord și Canada.

 

Lasă un comentariu