Prof. MIHĂILĂ GHIDIU

Distribuie pe:

„Matematica este regina științelor, iar aritmetica este regina matematicilor" (Carl Gauss), deoarece „Nu există nici un domeniu al matematicii, oricât de abstract ar fi el, care să nu se dovedească cândva aplicabil la fenomenele lumii reale" (N.I.Lobacevski).

Domnul Mihăilă Ghidiu este profesor de matematică la Liceul Tehnologic „Vasile Netea" din Deda. S-a născut la data de 13 septembrie 1953 în Deda, în familia Gheorghe și Rafila Ghidiu, oameni gospodari, cu dragoste de muncă și de Dumnezeu, agricultori de profesie, cu simțul onoarei și al demnității adânc înrădăcinat în toată ființa lor. Cei doi copii ai acestei familii (Mihăilă și Ionuț) au crescut într-o atmosferă de basm, pururea în armonie, joacă și veselie, alături de copiii vecinilor, printre care se număra și semnatarul acestor rânduri. A urmat cursurile școlii primare, gimnaziale și liceale la Deda, fiind absolvent în promoția 1972. Încă din anii gimnaziului a dovedit pasiune pentru matematică, așa încât s-a înscris și a absolvit cursurile Institutului Pedagogic de 3 ani din Târgu Mureș, Facultatea de Învățământ Pedagogic, specializarea matematică-fizică în anul 1975. A fost repartizat în învățământ la Școala Generală Gârda de Sus, județul Alba, unde a funcționat ca titular pe catedra de matematică până în 1982. Între timp, în anul școlar 1980 - 1981 a fost responsabil cu activitatea educativ - politică a școlilor și liceelor din județul Alba, iar în anul școlar următor a fost detașat pe o catedra de matematică în Aiud - Gârbova. De la 1 septembrie 1982 a reușit să se transfere la Școala Generală din Lunca Bradului, județul Mureș, fiind mai aproape de satul natal și de familia sa din Deda. Visul de a fi profesor de matematică la liceul pe care l-a absolvit a devenit realitate, astfel că de la 1 septembrie 1990 a reușit să se transfere pe o catedră de matematică la Liceul Tehnologic „Vasile Netea" din Deda, unde își desfășoară activitatea și în momentul de față. În toată această perioadă a îndeplinit anumite funcții didactice (diriginte la clase de gimnaziu și liceu, responsabil al unor comisii metodice, membru în consiliile de administrație ale școlilor pe unde a fost, director educativ și, mai ales, funcția cea mai importantă dintr-o școală, director al Liceului Tehnologic „Vasile Netea" din Deda în perioada 1998 - 2012.

 Dornic de cunoaștere și de perfecționare în specialitate, după absolvirea Institutului Pedagogic (1975) și-a continuat studiile în cadrul Universității „Babeș Bolyai" din Cluj Napoca, Facultatea de Matematică, specializarea matematică, obținând diploma de licență în anul 1983. A urmat toate treptele de perfecționare metodică și științifică, obținând definitivatul în învățământ în anul 1979, apoi gradul II în 1984, iar gradul I în 1991. De asemenea, pe parcursul anilor a participat la multe cursuri de formare metodico-științifice, pe care nu le mai amintim aici. Importante sunt însă rezultatele pe care le-a obținut în activitatea didactică la clasă, prin pregătirea elevilor pentru examene și concursuri, precum și la olimpiada de matematică, faza județeană, unde eleva Ghidiu Raluca s-a clasificat pe locul III, în urma multor ore de pregătire. Se zice că limba și literatura română și matematica sunt disciplinele cele mai „importante" din școală, întrucât prin rezultatele obținute de către elevi la examenele de sfârșit de ciclu școala se poziționează într-o ierarhie a unităților de învățământ. Așa este, și de aceea responsabilitatea pentru pregătirea elevilor în vederea susținerii acestor examene cade, în exclusivitate, pe umerii acestor profesori. Munca este enormă, dar rezultatele nu sunt întotdeauna pe măsură.

Ca director, a fost în fruntea colectivului timp de 14 ani (1998 - 2012). S-a străduit să fie un bun manager, să existe în școală toate condițiile materiale și umane în vederea creării unei atmosfere plăcute, de înțelegere și respect reciproc, înțelegând că valoarea și poziția școlii în ierarhia județeană și națională se obține prin valoarea oamenilor care își desfășoară acolo activitatea. A colaborat foarte bine la nivel local cu Primăria și cu celelalte instituții economice și culturale, iar la nivel județean cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și cu Casa Corpului Didactic, reprezentând școala și pe toți cei care își desfășoară activitatea aici. Și-a câștigat respectul și prețuirea tuturor celor cu care a venit în contact.

Și în plan familial, Dumnezeu a fost darnic. S-a căsătorit în 1983 cu tânăra educatoare Florentina Farcaș, pe care a cunoscut-o în perioada când era profesor la Lunca Bradului. Au o fată de excepție, Raluca, absolventă a Facultății de Matematică și Informatică a Universității „Babeș Bolyai" din Cluj, specializarea matematică-informatică. La început a cochetat și ea cu cariera didactică, dar după puțin timp a renunțat și acum lucrează în domeniul IT.

Cuvintele sunt de prisos și insuficiente pentru a creiona o activitate de o viață de om pusă în slujba școlii și a comunității. Și în cazul de față se potrivește foarte bine proverbul „Omul sfințește locul". 

Lasă un comentariu