Busuiocul - un condiment cu multiple valențe terapeutice și nutriționale

Distribuie pe:

Busuiocul este bogat în acid rozmarinic și acid cafeic, care sunt componente fenolice cu proprietăți antioxidante puternice. Alte substanțe fitochimice din busuioc sunt orientinul, vicerinul, camforul, beta-carotenul, etc. Busuiocul mai conține vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K) și minerale (potasiu, fosfor, calciu, sodiu, magneziu, fier, zinc, cupru, mangan, seleniu).

Avantaje pentru sănătate:

• Facilitează digestia - proprietățile sale digestive și antispasmodice dau rezultate bune împotriva tuturor tulburărilor digestive (digestie lentă și dificilă, indigestii, balonări, gastrite, spasme digestive).

• Diuretic - busuiocul este util în caz de acnee sau gută.

• Sedativ - indicat împotriva melancoliei, angoasei, stresului, insomniei și migrenelor.

• Anticoagulant: datorită busuiocului, trombocitele, componente ale celulelor roșii din sânge, sunt mai puțin „vâscoase" - un proces ce poate reduce formarea cheagurilor de sânge.

• Sănătatea inimii: un studiu efectuat pe iepuri a arătat că atunci când aceștia înghit busuioc cu apă și alcool, componenta grasă a celulelor nu este distrusă la fel de ușor în caz de expunere la stres, îmbunătățind astfel circulația și reducând riscul apariției bolilor de inimă.

• Antibacterian: uleiul de busuioc are proprietăți antibacteriene puternice, chiar și în cazul tipurilor rezistente la antibiotice.

Remedii casnice:

În cazul ulcerului aftos, o frunză de busuioc alină durerile. Gingiile iritate se pot trata cu ceai din opt frunze de busuioc și o cană de apă fiartă. Se folosește pentru clătit gura. Durerea de urechi se tratează cu sucul de la zece frunze de busuioc. O lingură dintr-un preparat de suc de frunze de busuioc și miere poate ajuta în cazul răgușelii. Busuiocul este excelent și pentru a alunga gândacii.

Sugestii de preparare și servire:

• Frunzele de busuioc se adaugă în mâncare cu câteva minute înainte de a fi gata.

• Frunzele se taie după ce sunt rulate ca o țigară, tocându-se astfel la dimensiunea dorită.

• Puneți busuioc în sosul de roșii pentru paste cu puțin timp înainte de a le servi.

• Frunzele proaspete mai pot fi adăugate în supe, sorbeturi dulci sau pot fi consumate sub formă de infuzie.

 

Lasă un comentariu