TRANSILVANIA FURATĂ CARACATIȚEI VERZI I SE SCURTEAZĂ TENTACULELE! (III)

Distribuie pe:

(O poveste dureroasă pentru românii de pe văile Mureșului și Gurghiului)

Conform unui Comunicat de presă oficial, proprietarii din Defileul Mureșului și-ar fi dat acordul, prin semnătură, pentru includerea proprietăților în regim de arie protejată și administrarea bunurilor acestora de către o entitate privată din Gheorgheni, județul Harghita. Mai mult de atât, din același comunicat se înțelege că, consiliile locale din Defileul Mureșului ar fi emis hotărâri pentru înființarea ariei protejate la care ne referim. Spre liniștea locuitorilor celor patru comune mureșene, ar fi fost necesar ca cei care au întocmit documentația de înființare a Parcului Natural Defileul Mureșului Superior, să prezinte acordurile cu semnăturile proprietarilor din anii 2006-2007, la care ei fac referire. Mai mult, prin adresa nr. 2.621/16.04.2013, înaintată Instituției Prefectului județului Mureș, de către Agenția de Protecție a Mediului Mureș, adresă semnată de același dr. ing. Abran Peter, în calitate de șef compartiment biodiversitate, și directorul executiv ing. Dănuț Ștefănescu, proprietarii află niște lucruri incredibile și revoltătoare. Că în data de 23.03.2006 s-ar fi desfășurat o dezbatere la sediul APM Mureș cu tema înființării Parcului Natural Defileul Mureșului Superior și că au fost invitați toți reprezentanții primăriilor din Defileu și ai instituțiilor cu atribuții de mediu, respectiv ONG-urile de mediu, și că limita Parcului se referă strict la județul Mureș, deoarece Primăria Toplița nu a fost de acord cu arie protejată pe teritoriul ei administrativ.

Din aceasta deducem că primăriile din Defileul Mureșului au fost de acord!

Se mai precizează că până la declararea prin HG nr. 1.143/2007 a Parcului Natural Defileul Mureșului Superior s-au desfășurat o serie de acțiuni de informare și conștientizare a comunităților locale, că s-au organizat ,,ATELIERE DE LUCRU LA FIECARE PRIMĂRIE ȘI CĂ ATUNCI, CU PARTICIPARE NUMEROASĂ, NU AU FOST OBIECȚIUNI REFERITOARE LA NERESPECTAREA PROPRIETĂȚII".

Se mai afirmă în același document că ,,problemele reale legate de proprietăți erau ABANDONAREA MASIVĂ A FÂNEȚELOR DE CĂTRE PROPRIETARI"!?

Cu alte cuvinte, proprietarii din cele patru comune mureșene și-au abandonat pământurile moștenite de la străbuni, părăsindu-și casele și terenurile, zona rămânând sălbatică, numai bună pentru declararea unei arii protejate. Poate era necesar ca Agenția de Protecția Mediului Mureș să precizeze când Defileul Mureșului a fost pustiu, pentru că din document reiese că în anii 2006-2007 fânețele erau masiv „abandonate"!

Tot din acest document, proprietarii mai descoperă un alt lucru incredibil, inimaginabil, că ,,DE COMPENSAȚII BĂNEȘTI AU BENEFICIAT SUTE DE PROPRIETARI PE MII DE HECTARE, PESTE 300 EURO/HECTAR/AN, CU CONDIȚIA SĂ SE FI ÎNSCRIS CU TERENURILE LA APIA ȘI AU RESPECTAT CONDIȚIILE DE BUNE PRACTICI AGRICOLE, MĂSURILE DE AGROMEDIU".

Oamenii au mai aflat faptul că au primit și bani pentru că au terenurile într-o arie protejată, lucruri care sunt de-a dreptul mincinoase.

Precizăm că banii dați de APIA propietarilor reprezintă subvenții pentru munca terenurilor, și nu compensații pentru arii protejate.

Prin Adresa nr. 2621/16.04.2013, cei care au elaborat documentația științifică de înființare a Parcului Natural ,,Defileul Mureșului Superior" încearcă să ducă în eroare autoritățile statului român, inclusiv Ministerul Mediului, Agenția Națională de Protecție a Mediului București, Garda Națională de Mediu, Guvernul României și chiar Comisia Europeană. Aceștia încearcă să pară cât mai legali cu acest Parc, că au respectat prevederile OUG nr. 57/2007, OUG nr.195/2005, ale Convenției Europene din 25.06.1998 privind consultarea publicului în cazul procedurilor de emitere a reglementărilor privind ariile naturale protejate, convenție ratificată de statul român și a altor reglementări naționale și europene.

Practic, nu s-a respectat niciuna din reglementările enunțate mai sus, cu privire la consultarea publică, acordul proprietarilor, participarea acestora la luarea deciziilor privind măsurile de mediu.

Din contră, s-a ținut sub tăcere acest proiect, rămânând, intenționat, sub acoperire, pentru ca proprietarii să nu poată riposta în niciun fel în încurcarea ițelor doritorilor de arii protejate ,,protectori ai naturii", dar numai pentru interesele lor.

(va urma)

 

Lasă un comentariu