Trei depozite de deșeuri periculoase, în județul Mureș!

Distribuie pe:

Mijlocul lunii iulie 2009 era termenul limită fixat de Comisia Europeană pentru închiderea și reabilitarea depozitelor municipale și industriale neconforme, care pun în pericol sănătatea umană și mediul înconjurător.

Până la finele anului trecut, România nu și-a îndeplinit această obligație, fiind chemată în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, pentru că nu a închis și reabilitat 68 de depozite de deșeuri neconforme, din care trei se află în județul Mureș.

Potrivit informațiilor date publicității de către deputatul Marius Pașcan, este vorba despre: Depozitul Bicapa Târnăveni, Depozitul Carbid Fox Târnăveni și Iaz batal Azomureș S.A. Târgu-Mureș.

Depozitul Bicapa Târnăveni are o suprafață de 25,5 ha și conține deșeuri industriale periculoase, figurând oficial cu sistarea depozitării până la 31 decembrie 2006. La o inspecție a specialiștilor în zonă s-au constatat, printre altele, denivelări ale materialului depus peste cota coronamentului, care ating în unele locuri 8-10 m înălțime, colmatarea canalului de gardă, imposibilitatea colectării apei impurificate ș.a.

Depozitul Carbid Fox Târnăveni are în proprietate și o haldă de deșeuri nepericuloase, pe amplasamentul fostei fabrici, aflată la aproximativ 50 de metri de râul Târnava Mică. Instalațiile de producere a carbidului care au generat deșeurile de pe acest depozit sunt închise din 2008, efectele cu potențial extrem de nociv putându-se manifesta în caz de inundații / infiltrări în pânza freatică.

Iaz batal Azomureș S.A., cu suprafața de peste 30 ha, aflat, la ora actuală, în proprietatea și responsabilitatea Municipiului Târgu-Mureș, prezintă deșeuri industriale periculoase, ce conțin, în principal, carbonat de calciu insolubil, fosfați de calciu și amoniu, azotat de amoniu, nisip etc. Lucrările de închidere - ecologizare a iazului batal au fost realizate (fizic) în proporție de 55%, momentan fiind sistate din lipsă de fonduri. Primăria municipiului a făcut demersuri pentru obținerea finanțării în vederea continuării lucrărilor preconizate.

„Solicit, pe această cale, autorităților publice locale, Instituției Prefectului - Județul Mureș și serviciilor deconcentrate abilitate să-i informeze, oficial, pe cetățenii județului în privința pericolelor pentru sănătatea publică pe care le generează aceste depozite. Totodată, le solicit să aplice întocmai legislația privind protecția mediului, să-și facă datoria prin respectarea normativelor europene în domeniu, asigurând închiderea acestor depozite de deșeuri periculoase conform angajamentelor asumate de România la nivelul Uniunii Europene", conchide parlamentarul mureșean. 

Lasă un comentariu