AERUL CONDIȚIONAT - BENEFIC ȘI DĂUNĂTOR!

Distribuie pe:

La ce metode de răcorire apelăm în vremuri precum cele pe care le trăim de câteva zile - insuportabil de călduroase?

Un duș rece, o înghețată și aerul condiționat la o temperatură cât mai scăzută par să rezolve pentru moment problema. Însă specialiștii nu sunt de acord și ne avertizează că toate aceste măsuri nu fac decât să ne agraveze starea de disconfort termic, cauzând chiar grave probleme ale mușchilor și articulațiilor.

Cele mai frecvente afecțiuni date de aerul condiționat sunt lombosciatica și lumbago acut. Ele sunt frecvente mai ales în rândul persoanelor tinere, care lucrează la birou.

Problemele tind să apară atunci când diferența de temperatură este resimțită de organism ca fiind una foarte mare; de aceea este foarte important să se ia măsurile de precauție necesare pentru a evita un decalaj termic mai mare de 10 grade C, adică, reglarea temperaturii aerului condiționat astfel încât să nu existe o diferență mai mare de 10 grade între cea de afară și cea din casă sau mașină.

Specialiștii de la Louisiana State Medical Center au identificat opt tipuri diferite de mucegaiuri în 22 din 25 de mașini analizate, ceea ce este un procent foarte mare. Aparatele care au filtre proaste sau care nu sunt bine întreținute pot duce la apariția unei bacterii, care cauzează o infecție pulmonară gravă, numită ,,boala legionarilor".  Bacteria supraviețuiește în mediul acvatic sau umed, în special în apa condensată din sistemele de climatizare sau conductele de distribuție a apei, în mediul urban.

În mașină, indicat este să se regleze fluxul de aer rece în porțiunea inferioară a corpului și să se reducă intensitatea aerului condiționat cu circa 15 minute înainte de a coborî din mașină.

Aerul provenit din aparatele de răcire are proprietatea de a fi mai uscat, atât de uscat încât poate irita ochii sau nasul. Uscăciunea nazală se manifestă, de obicei, prin mâncărimi, strănut, sângerare sau cruste.

Soluțiile tip spray nazal - ce conțin ser fiziologic sau ulei, și lacrimile false fără conservanți pot ameliora și vindeca astfel de iritații. Dacă reacția este mai severă nu ezita să consulți un medic, având în vedere și că aerul reciclat are capacitatea să concentreze alergenii și să exacerbeze simptomele alergice: rinita, conjunctivita, astmul.

Orice aparat de aer condiționat are un manual care include recomandări de întreținere. Este esențial ca fibrele din aparatul de aer condiționat - care rețin particulele infecțioase, să fie înlocuite frecvent și, mai mult, să fie verificată constant existența unor cantități de apă stagnată în sistemul de răcire.

Pentru a evita problemele din cauza aerului condiționat, se recomandă aerisirea camerei înainte de pornirea aparatului, fluxul de aer rece să nu ajungă în direcția persoanelor din cameră, temperatura să se situeze în jurul valorii de 22-24 de grade Celsius, iar filtrele de aer să fie curățate cât mai des.

În concluzie, recomandarea specialiștilor, când temperaturile crescute de afară ne dau bătăi de cap, și am face orice ca să ne mai răcorim puțin, este să mai ținem cont și de câteva reguli simple, care să ne ferească de orice pericol: să alegem dușurile fierbinți, care să obișnuiască organismul cu o temperatură mai crescută, astfel încât, în momentul ieșirii de la duș, temperatura de afară să fie resimțită ca fiind mai răcoroasă, nu în ultimul rând, să evităm consumul de lichide cu o temperatură mai scăzută de 4 grade Celsius pentru a preveni apariția altor probleme de sănătate.

Lasă un comentariu