O nouă OUG: FĂRĂ ÎNCHISOARE PENTRU MUNCA LA NEGRU!

Distribuie pe:

Conform unei decizii luate în ședința de Guvern de vineri, Executivul a înlocuit pedeapsa cu închisoarea pe care ar fi trebuit să o primească angajatorii care primeau mai mult de cinci angajați la negru cu o amendă contravențională mai mare.

 Prin noua ordonanță de urgență, angajatorii care primesc la muncă minimum 5 persoane fără forme legale vor fi amendați cu cel puțin 100.000 de lei, reprezentând câte 20.000 de lei pentru fiecare lucrător în cauză.

Ce mai prevede noua OUG - potrivit Guvernului:

Angajatorul are obligația de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă și documentele de evidență a timpului de muncă prestat zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit a programului de lucru, se prevede în Ordonanța de urgență de modificare și completare a Codului muncii, adoptată de Executiv în ședința de vineri.

Actul normativ reglementează situațiile care constituie muncă nedeclarată:

- Primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în forma scrisă, în ziua anterioară începerii activității;

- Primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității;

- Primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat;

- Primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial.

Inspectorii de muncă vor avea competența de a sista activitatea locului de muncă supus controlului în cazurile în care constată cazuri de muncă nedeclarată.

În vederea încurajării contravenientului la conformare și la plata benevolă a amenzii contravenționale, s-a instituit posibilitatea achitării a jumătate din amendă în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării procesului verbal de sancționare.

Altă modificare stabilește că primirea la muncă a unei persoane aflate ilegal în România, cunoscând că aceasta este victimă a traficului de persoane, constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Modificări referitoare la amenzi:

- primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă -  amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

- primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității - amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;

- primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat - amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;

- primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial - amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

Potrivit specialiștilor, această decizie a Executivului, de modificare a Codului muncii pentru aplicarea amenzilor contravenționale pentru angajatorii care au mai mult de 5 angajați la negru, este mai realistă decât cea a aplicării unei pedepse penale, întrucât de cele mai multe ori în instanță se dispune neînceperea urmăririi penale.

 

Lasă un comentariu