Trandafirul cu spini

Distribuie pe:

(Ion Dafinoiu, Elemente de psihoterapie integrativă, Editura Polirom, 2000)

„Într-o primăvară, grădinarul unui împărat i-a adus acestuia un trandafir minunat, pe care îl cultivase cu multă grijă. Împăratul l-a luat în mână, încântat de frumusețea lui, dar, înțepându-se în spinii lui, l-a scăpat din mână. Furios, l-a certat pe grădinar:

- Degeaba ai lucrat cu atâta silință. Floarea ta nu este perfectă. Vezi de lucrează mai bine, altoiește-l, încearcă să obții un trandafir fără spini și vei fi bine răsplătit.

Grădinarul s-a întors în grădina lui și, după mai multe încercări, a reușit să obțină ceea ce i se ceruse. Repede a dus trandafirul împăratului. Acesta l-a luat în mână și s-a bucurat când a văzut cât de netedă îi era tulpină, dar, când l-a dus la nas, pentru a se bucura de parfumul lui, a constatat cu surprindere că nu avea niciun miros.

- Ce-ai făcut cu trandafirul?, l-a întrebat împăratul, din nou furios, pe grădinar. Nu mai are parfumul minunat pe care i-l știam.

- Împărate, i-a răspuns grădinarul, orice lucru se schimbă dacă vrei să-l altoiești. Și nimic pe lumea asta nu este fără cusur, nici arbori, nici flori, nici oameni. Astfel, și acest trandafir, ori înțeapă și are miros, ori nu înțeapă, dar rămâne fără parfum."

Lasă un comentariu