„Credo" și nu cerceta!

Distribuie pe:

Și totuși eu am cercetat, fiind și prezent, la ceea ce s-a întâmplat la Lăpușna, pe Valea Gurghiului, jud. Mureș, acolo unde în zilele de 4, 5 și 6 august a.c. s-a desfășurat festivitatea de premiere a Concursului de Poezie Religioasă „Credo", ediția a XVII-a. Concursul a fost inițiat în urmă de 17 ani, de către scriitorul și omul cu sufletul mare, Nicolae Băciuț, și aceasta încă din primul an de directorat la Direcția Județeană pentru Cultură Mureș. Ulterior s-a adăugat acestui proiect generos Sorina Bloj, cantautoare în celebrul duet folk „Ecoul" și poetă, în prezent director al Bibliotecii Municipale „Petru Maior" din Reghin, cea care și la această ediție a fost organizatorul din teren al micii tabere.

Festivitatea propriu-zisă a avut loc în incinta mănăstirii de la Lăpușna, într-un altar de vară, lângă Biserica din lemn de stejar și molid „Sf. Nicolae", biserică construită în 1779 în satul Comori de pe valea Gurghiului, cumpărată și adusă (strămutată) în 1937, de către Regele Carol al II-lea, și așezată în apropierea Castelului Regal de vânătoare, castel unde, de altfel, au fost cazați premianții concursului. Pictura murală din biserică, în stil naiv, este bogată în compoziție, fiind opera lui Toader Popovici. Icoanele împărătești din interior datează din 1740, provenind de la o ctitorie anterioară, fiind executate de „Vasilașcu, zugrav din țara Moldovii". Din 1997, locul a primit statut de mănăstire ortodoxă de călugări, unde stareț este Arsenie Boariu, care a și fost prezent și a deschis festivitatea cu o slujbă de binecuvântare.

Nicolae Băciuț a fost cel care a moderat festivitatea, fiind și președintele juriului, cu subsemnatul, ca vice-președinte, și Sorina Bloj, ca secretar. Acesta a vorbit despre proiect „născut din nevoia de a readuce poezia religioasă într-un alt orizont - și de creație, și de receptare - după aproape o jumătate de secol de întemnițare a acestui gen, menținut în viață, o vreme, chiar în spațiile concentraționare, unde nevoia de Dumnezeu a fost mai puternică decât oriunde. Marea poezie religioasă, de la Radu Gyr la Nichifor Crainic, s-a scris și după gratii, pentru că a fost greu să fie întemnițat total și gândul care înalță, rugăciunea. Privită cu oarecare superioritate, ținută la distanță chiar și de autorități critice, poezia religioasă a încercat mereu să respire aerul din care s-a născut - credința nestrămutată în mântuire. Festivalul-Concurs de Poezie Religioasă «Credo» este, cred, cel mai longeviv concurs tematic care și-a făcut din credință bucuria rostirii poetice. Numărul și numele celor care au trecut prin acest concurs ne fac să credem că a meritat efortul, că poezia religioasă a câștigat teren în toți acești ani, că și-au încercat puterile în acest gen autori de toate calibrele, chiar dacă nu s-au considerat în integralitate «poeți religioși»"…

Au fost acordate premii constând în diplome, cărți și o serie de obiecte decorative donate de către dl Schuller Peter din Reghin, icoane. Fiecare participant a avut momentul său de poezie. În generozitatea sa, Nicolae Băciuț a realizat prin eforturi proprii diplomele necesare, dar și o antologie cu câștigătorii acestei ediții a concursului, antologie pe care a și prezentat-o, dăruind câte un exemplar fiecărui câștigător participant. Tot pe cont propriu a fost cel care a dăruit și alte cărți, ca premii.

Programul manifestării a fost mai complex, în acesta intrând și Traian Comșa din Sighișoara, cu un momente de muzică folk pe versuri de Adrian Păunescu, Nicolae Băciuț, Răzvan Ducan, Lazăr Lădariu, Vanda Ani, Grupul coral „Ram" din Târnăveni, dar și Maria Bucin Crișan, Marioara Popovici, Viorica Oprea cu pricesne. Partea de artă plastică a fost reprezentată printr-o expoziție de pictură naivă a Elenei Harja, o expoziție de icoane realizată de membrii Cercului de pictură de icoane din Reghin, dar și de o expoziție de obiecte decorative.

Starețul Arsenie Boariu a prezentat biserica Mănăstirii, iar Lucreția Ința Bogdan și Nicolae Băciuț au conferențiat pe tema icoanelor și „iconarilor".

Am fost sărbătorit și eu, și la Lăpușna, pentru cei 60 de ani de viață. Mi s-au trecut în revistă realizările, am primit din partea Direcției Județene pentru Cultură Mureș Diploma OPERA OMNIA, „pentru opera literară și pentru contribuția adusă la promovarea valorilor culturale...", am primit cadouri constând din cărți, mi s-a cântat „La mulți ani!", ca în final să spun și eu câteva cuvinte și să susțin un scurt recital de poezie. De asemenea, a fost prezentat publicului și suplimentul revistei „Vatra veche", din iunie a.c., rezervat în întregime subsemnatului. „Vinovat" de toate acestea a fost același om de cultură, omniprezent, Nicolae Băciuț, cel care nu de puține ori ne copleșește cu bunătatea sa. Sunt prea sărac în cuvinte ca să-i mulțumesc așa cum se cuvine și cum merită.

Manifestarea s-a desfășurat sub privirea îngăduitoare a creștinului absolut, românul voievod Constantin Brâncoveanu, prezent printr-un bust de piatră realizat de artistul Ioan Astalus, bust care va fi amplasat probabil în incinta mănăstirii.

Lasă un comentariu