Vaccinarea - un mijloc esențial de prevenție! (I)

Distribuie pe:

Bolile infecțioase au fost, sunt și rămân în domeniul de patologie transmisibilă, cu care medicul din teren se confruntă zilnic.

De la bun început, doresc să definim ce înseamnă boala infectocontagioasă: infecția este determinată de microbi, denumiți și bacterii, sau de virusuri, care au dimensiuni mai mici, aceștia transmițându-se în mediul exterior prin: aparatul respirator (calea aerogenă), pin intermediul materiilor fecale sau pe cale genitală, dar și pe cale sanguină (instrumente medicale insuficient sterilizate, pe care se află anumiți microbi, și este suficientă o mică leziune pentru ca bacteria să pătrundă în organism și, prin torentul sanguin, să se fixeze în diverse organe, în care se înmulțește și determină leziuni importante ale organului respectiv. Cel mai ilustrativ exemplu îl reprezintă virusul hepatitelor infecțioase, notate cu literele alfabetului: hepatita A, sau „boala mâinilor murdare" se transmite pe cale digestivă și nu determină cronicizarea, respectiv ciroza hepatică decât într-un procent nesemnificativ, pe când restul hepatitelor virale: A. B, C, D, E, G nu întotdeauna sunt depistate în momentul oportun (nu întotdeauna bolnavul are culoarea icterică / gălbuie a pielii sau a conjunctivelor) și astfel semnele trec neobservate de bolnav, și te trezești că te-ai „logodit" pe viață cu hepatita cronică, boală ce poate să aibă o evoluție nefastă, spre ciroză hepatică, și să se transforme în cancer hepatic.

Nu doresc să induc publicului larg o stare negativă, de anxietate, ci să informez asupra mecanismului prin care se creează, față de boală, o imunitate dobândită prin vaccinuri, care se efectuează pe baza unei scheme științifice.

Lipsa vaccinului în anumite boli transmisibile face ca individul, așa-zis sănătos, să contracteze boala respectivă, soldată, adesea, cu decesul, deoarece, în lipsa vaccinului respectiv, organismul nu posedă imunitate (rezistență) la bacteria respectivă.

Un număr tot mai mare de boli infecțioase poate fi prevenit prin vaccinare, vaccinurile și vaccinările reprezentând un mijloc profesional esențial de prevenție, verificat.   

Dinamica și complexitatea vaccinologiei contemporane sunt cu totul deosebite, prin multitudinea științelor medicale (boli infecțioase, imunologie, pediatrie etc.), prin caracterul de urgență și sistematic al acțiunilor implicate, prin responsabilitatea la nivel individual și populațional a efectuării vaccinărilor. Un individ nevaccinat contra anumitor boli transmisibile reprezintă, pentru persoanele din jur, un adevărat pericol de transmitere a bolii respective.

Fiecare familie și comunitate trebuie să știe că, în lipsa imunizării (vaccinarea contra anumitor boli transmisibile), aproximativ 3% dintre sugari vor muri de rujeolă, 2% vor muri de tuse convulsivă, 1% - de tetanos și unul din 200 - de poliomielită (paralizie infantilă).

Potrivit datelor oficiale comunicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, de la debutul epidemiei de rujeolă (septembrie 2016) până în primăvara anului curent, numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 7.000, fiind înregistrate 26 de decese. Au fost consemnate chiar și 400 de cazuri noi în decursul unei săptămâni.

Într-un articol anterior, publicat în luna mai, am subliniat toate complicațiile posibile (sferele: O.R.L., bronhopulmonară, cardiacă și ale sistemului nervos). Astfel, 90% din decese sunt datorate complicațiilor.

Ca atare, toți copiii trebuie protejați împotriva acestei tragedii (a bolilor transmisibile), prin aplicarea vaccinurilor, care se administrează în perioada primei copilării. Din păcate, chiar și acolo unde vaccinările respective pot fi efectuate, mulți copii nu sunt aduși la cabinetul medical pentru a fi corect și complet vaccinați.

De aceea, este esențial ca toți părinții să știe de ce, când, unde și de câte ori trebuie să fie vaccinați copiii lor. În cazul în care rețeaua medicală nu asigură vaccinarea, din varii motive (cătune, populație migratoare, lipsa informării corecte prin mass-media), părinții trebuie să se intereseze de această problemă prin intermediul autorităților și organizațiilor locale. 

Lasă un comentariu