Scenarii mizerabile rusești, între Prut și Nistru!

Distribuie pe:

Ce se mai petrece dincolo de Prut, apă încă despărțitoare de frați? Știri multe și, din păcate, nu prea bune, deloc liniștitoare de când acest derbedeu președinte prorus, Igor Dodon, taie și spânzură pe pământul moșiei lui Ștefan cel Mare și Sfânt, îmboldit mereu de Moscova lui Putin. Rusia continuă să mențină, ilegal, trupe pe pământul basarabean al Transnistriei, ale Armatei a 14-a de ocupație, iar acest nemernic Dodon anunță că-i va decora pe „pacificatorii ruși", așa cum, recent, declara la un post de televiziune din Federația Rusă.

Să vezi, să auzi și să nu crezi! Pe cine vrea el să decoreze? Cică pe „pacificatorii ruși"! Care „pacificatori"? Oare au fost vreodată rușii „pacificatori"? Urmașii celor care, în iunie 1940, ne-au furat Basarabia română, nordul Bucovinei și Ținutul Herței, conform pactului secret Ribbentrop-Molotov, încheiat între Adolf Hitler și Iosif Visarionovici Stalin, reprezentând o Germanie nazistă și, respectiv, o URSS, cea care a împilat, după cel de-Al Doilea Război Mondial, mai multe țări (România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, R. D. Germană, Cehoslovacia)?! Ăștia să fie, oare, „pacificatorii ruși", atât de dragi insului Dodon?

Totul, în contextul în care alt dus cu pluta, Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, laudă cei 25 de ani de la începutul „Operațiunii de menținere a păcii pe Nistru". Care pace? Chiar minte atât de scurtă să aibă el, supusul Kremlinului, uitând că, din cauza Transnistriei, au avut loc sângeroasele crime, în conflictul în care mulți frați basarabeni au fost uciși în războiul de pe Nistru? Acel război moldo-rus, declanșat la 2 martie 1992, s-a soldat cu 286 de morți, din partea Republicii Moldova. 286 de tinere vieți au fost luate de acești „pacifiști rusofoni", iar din partea transnistreană între 264-1.093! Războiul de pe Nistru, a fost, se știe, și încă prea bine, provocat și susținut de Rusia, după ce, la 2 septembrie 1990, Tiraspolul proclamase independența Transnistriei față de Republica Moldova, autorizată, în 1-2 noiembrie 1990, odată cu ciocnirile de pe podul de la Dubăsari, când au căzut primii polițiști, precum și cetățeni ai Dubăsariului. Un act ilegal, revoltător! Un conflict armat, care a degenerat într-un război, lupte grele având loc la Dubăsari, Corjova, Cosnița, Cocieri, Tighina, Varnița.

Din păcate, acea convenție, semnată de Boris Elțân și Mircea Snegur, de încetare și reglementare pașnică a conflictului armat din zona nistreană, n-a fost respectată de Rusia. Nu se spune că Rusia, timp de 400 de ani, n-a respectat, de bunăvoie, nici măcar un tratat semnat?

Care-i reacția guvernanților de la Chișinău? Adrian Candu, președintele Parlamentului, a avut prima reacție. În fața obrăzniciei fără limite a penibilului președinte moldav, el consideră că Igor Dodon „confundă distincțiile de stat cu cadourile protocolare". Și societatea civilă s-a dovedit indignată, considerând gestul provocator al lui Dodon „trădare", el fiind numit un „agent al unui stat străin". Deputații din Parlamentul de la Chișinău „au votat și o declarație prin care cere Rusiei să-și retragă armata din Transnistria".

Rusia o face pe surda și, în replică, sfidând un parlament, procedează așa cum știe toată lumea: trupele rusești „s-au antrenat, asiduu, pentru trecerea Nistrului"!

De fapt, ce și-au propus, rușii au și făcut! Unități motorizate din cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), staționate în Transnistria, „au participat la un exercițiu militar în cadrul căruia (informația Radio Chișinău) blindate rusești au forțat râul Nistru, în apropiere de localitatea Ternovca, raionul Slobozia". În cadrul aplicațiilor, „militarii ruși au primit ordin să forțeze Nistrul, pentru a debarca pe celălalt mal", în luptă intrând și transportoarele blindate BTR-7. În timpul forțării Nistrului, un preot cu crucea a fost urcat pe un tanc! Urmărite de mulți civili rusofoni, la finalul aplicațiilor, militarii ruși au fost întâmpinați cu flori, ca „niște învingători, care au lichidat, cu succes, inamicul de pe malul drept". „Efectivul a făcut față, cu succes, tuturor sarcinilor (…) Totul a decurs la cel mai ridicat nivel", declara comandantul GOTR, colonelul Dmitri Zelenkov. În simpatia „pacificatorilor ruși" față de regimul separatist de la Tiraspol, „operațiunea de menținere a păcii în stânga Nistrului s-a transformat într-un factor de conservare a conflictului transnistrean".

Din cauza aceasta, delegația moldoveană în Comisia Unificată de Control (CUC) și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu pregătirile pentru desfășurarea neautorizată a unor exerciții militare care prevăd forțarea Nistrului, deoarece ar putea genera noi tensiuni în zona de securitate. Astfel de acțiuni sunt provocatoare și sfidătoare și încalcă efortul desfășurării misiunii de pace. Mai ales că o decizie, din luna mai, a Curții Constituționale de la Chișinău, precizează că prezența pe teritoriul Republicii Moldova a oricâtor trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională! Rușii, însă, încălcând orice lege, dar și minimul bun-simț, au efectuat exerciții militare, sub pretextul „prevenirii unor pretinse amenințări teroriste".

Manevrele au avut loc, anul acesta, pe fondul tensiunilor între Chișinău și Moscova, după ce guvernul moldovean l-a declarat pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul președintelui Vladimir Putin în Transnistria, drept persoană indezirabilă, ca urmare a unor afirmații denigratoare și ofensatoare ale acestuia la adresa Republicii Moldova. Atacuri furibunde, după ce România a interzis avionului, în care Rogozin se afla, dreptul de a survola teritoriul românesc.

Cum s-au petrecut lucrurile? Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, se afla într-o aeronavă rusească, avion care avea interdicție să survoleze în spațiul aerian românesc, avionul fiind redirecționat spre Minsk. La bordul navei, cu interdicție în spațiul aerian românesc, se afla Dmitri Rogozin, „persoană aflată pe lista rușilor sancționați de UE, cu interdicție de călătorie în zona UE, încă din iunie 2014! A survolat și spațiul aerian al Ungariei, unde, la fel, avea interdicție. Obligat să ajungă la Minsk, Rogozin s-a întors la Moscova cu o cursă Aevoflot, tunând și fulgerând că vizita lui, ca trimis special al președintelui Putin pentru Transnistria, pentru a face o mare plăcere lui Igor Dodon, președintele prorus al Republicii Moldova, și lui Vadim Krasnoselski, președintele autoproclamatei Republici Transnistrene, a eșuat.

Rogozin parcă a turbat! Urmează amenințări ticăloase: „Vom stabili, cu exactitate, cine a fost în spatele acestor decizii la Chișinău, București, Budapesta, Bruxelles! Vom identifica persoanele care au luat aceste decizii. Sancțiunile noastre vor fi pe măsură și foarte punctuale!".

Și conducerea Rusiei a protestat vehement. „Provocare deliberată, care aduce un prejudiciu serios relațiilor bilaterale!" - declara ministrul rus de Externe.

Rogozin nu se astâmpără! Acuză autoritățile românești că „au pus în pericol viețile celor 167 de persoane" din avionul S-7. „Așteptați răspuns, nemernicilor!". Amenințări în zgomotul și furia momentului.

Oare acest Rogozin se trezește în URSS a anului 1940, când, la 28 iunie, sub puterea nimicitoare a pactului Ribbentrop-Molotov, Uniunea Sovietică ne lua, cu japca, Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herței?

 Din păcate, scenariile lui Vladimir Putin sunt complexe, chiar și în acest „episod Rogozin", cel cu mesaje „de tip insultă, de genul: «Ticăloșilor, veți plăti!»", în acest „peisaj geopolitic fierbinte spre incendiar", în contextul tensionării grave a relațiilor bilaterale, în care Rusia expulzează 755 de americani, iar SUA aplică noi sancțiuni Rusiei. Atâta timp cât nu dorm acei „idioți utili" - expresie a lui Lenin, -, precum Dmitri Rogozin, Vadim Krasnoselski, Aleksandr Zaharcenko, Igor Dodon, lideri politici proruși, amici ai lui Putin, Rusia pune, tot mai mult, stăpânire pe Republica Moldova, moșia lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Îmboldit de Putin, Igor Dodon încearcă să interzică partidele unioniste, printr-o inițiativă legislativă. Deci, prin lege! Bineînțeles, ura lui se îndreaptă spre partidele prounioniste, care doresc unirea cu România. „În Transnistria - declară, cu emfază rusofonă, acest Krasnoselski -, noi vom face totul, pentru ca militarii ruși să rămână în regiune, unde ei reprezintă garanția păcii!" Oare? Să fie aceeași „garanție a păcii", ca în cazul Abhaziei, Osetiei de Sud și Crimeii? Cum altfel să interpretezi acea afirmație a adjunctului ministrului rus de Externe, în fața unui nou Război Rece, afirmând, cu referire la „scandalul Rogozin", curier al Moscovei la Tiraspol: „Suntem la un pas - spune Grigori Korașin - de huliganismul internațional!". În timp ce un alt „idiot util" - Igor Dodon - declara: „Ei vor conflict! Ei vor război!". Un mizerabil!

Și încă ceva amenințător! Rusia este aproape de finalizarea unei mari divizii în regiunea sudică. Divizia motorizată nr. 150, numită „Monstrul de oțel", ca bază în regiunea Rostov, aproape de frontiera cu Ucraina, divizie care „dispune de o structură organizatoare unică". O divizie care, pe lângă cele două regimente de infanterie motorizată și de tancuri, în componența ei va mai avea regimente de artilerie și antiaeriene, un batalion de recunoaștere. Noua divizie „dispune de o manevrabilitate și putere de foc ieșite din comun". Moștenitoare a Diviziei motorizate 150 Idrița-Berdinsk, care, în cel de-Al Doilea Război Mondial, a participat la cucerirea Reichstag-ului, la 30 aprilie 1945, la 2 iunie 2017 a fost supusă unui prim test de pregătire de luptă".

Întrebarea e: oare pentru cine se pregătește fioroasa divizie? Doar pentru Ucraina? Nu, cumva, și pentru cealaltă Românie - Republica Moldova?

În ultimul timp, „Rusia duce o periculoasă propagandă militară de luptă, în care nu se bazează, cum ar fi firesc, pe diplomație inteligentă, ci doar pe forță!". 

Lasă un comentariu