LANSARE DE CARTE, LA LUDUȘ

Distribuie pe:

Dacă nu zilnic, atunci, măcar o dată, într-o anume împrejurare din scurta viață pământească, adevăratul creștin își pune problema cum să dobândească viață veșnică în Împărăția lui Dumnezeu. Biserica strămoșească îi oferă creștinului practicant răspunsul așteptat la această întrebare, prin Evanghelia citită și explicată, prin sfânta și dumnezeiasca Liturghie, prin pomenirea sfinților trecuți în calendarul creștin, prin multele sale fapte misionar-filantropice.

Studiind exegeza biblică și dogmatica Sfinților Părinți, mireanul ludușean Dorin Grama a adunat într-o carte tipărită argumente teologice pe care creștinii ludușeni și din parohiile Protopopiatului Ortodox Luduș să le aibă acasă, la îndemână, ori de câte ori își pun problema cum să dobândească un loc în veșnicia Împărăției lui Dumnezeu. Cartea se numește „VREMEA ESTE A SLUJI" și a fost lansată spre sufletul beneficiarilor sâmbătă, 5 august 2017, în Biserica protopopială „Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Luduș, în prezența a sute de enoriași, a reprezentantului Primăriei Luduș, domnul consilier prof. Liviu Botezan, a preoților din parohiile mai apropiate din Luduș.

Despre carte au vorbit părintele protopop Lucian Voșloban, în calitate de gazdă a evenimentului, domnul Mihai Nașca, moderatorul evenimentului, publicist, autor de cărți, realizator mureșean de radio și televiziune, vechi, constant și sincer prieten al ludușenior, colaborator al Primăriei Luduș în organizarea de evenimente culturale locale, preotul Oliviu Botoi, din Alba Iulia, preotul Marius Ciprian Pop, din Cluj-Napoca, preotul Vasile Todoran, din Căpușul de Câmpie și, bineînțeles, autorul cărții, domnul Dorin Grama.

Părintele Oliviu Botoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, și-a început intervenția transmițând mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, prilejuit de tipărirea la Editura „Reîntregirea" a cărții „Vremea este a sluji", scrisă de domnul Dorin Grama și de lansarea ei în sfântul lăcaș al lui Dumnezeu din Luduș, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel".

Copleșit de emoții la vederea numărului mare de enoriași prezenți la evenimentul cultural religios, părintele consilier Oliviu a reușit să-i emoționeze pe ludușeni, descoperindu-le calitățile care îl onorează pe autorul cărții și îl așază pe acesta în rândul bunilor creștini. „Deși este un jurnalist laic și harnic director al unei instituții de cultură a statului român, domnul Dorin ÂGrama își rezervă timp și pentru corespondențele pe care le trimite ziarului «Credința străbună» al Arhiepiscopiei, relatând frecvent despre viața duhovnicească, culturală și misionar-filantropică din parohiile Protopopiatului Ortodox Luduș, pentru pregătirea și susținerea săptămânalei emisiuni religioase la postul local Radio Transilvania Luduș. Din marea sa iubire pentru Dumnezeu, și-a desăvârșit studiile universitare ca student masterand la Facultatea de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul» a Universității București. Dorind să le fie de folos și semenilor săi a ales tema pentru teza de disertație cu titlul «Vremea este a sluji». Titlul exprimă mult, dar nu totul. Vă amintesc doar criteriul unic de mântuire enunțat de Iisus Hristos cu ocazia descrierii Judecății din urmă: a da de mâncare celui flămând, de băut celui însetat, a îmbrăca pe cel gol, a cerceta pe cel bolnav și pe cel aflat în temniță, deoarece «Adevărat zic vouă, întrucât ați făcut unuia dintre acești frați ai Mei, prea mici, Mie Mi-ați făcut». Altfel spus, slujindu-ne semenii, îl slujim pe Dumnezeu."

Sincer și tranșant, direct, de la suflet la suflet, părintele și bardul folclorului muzical românesc, Marius Ciprian Pop, cel care a semnat Prefața lucrării, și-a rezumat astfel opiniile despre carte și autorul ei: „Dragii mei, Dorin Grama este un om complex. Este jurnalist cu cărți publicate. Așa îl știți dumneavoastră, așa îl știu și eu, ca director al Casei de Cultură din oraș, cu activitate bogată și masterand al Facultății de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul» din București. Trăind în lumea noastră românească de astăzi, în numele globalismului, care încurajează egoismul și egocentrismul, competiția, concurența, din care unul trebuie să iasă învingător și premiant, iar toți ceilalți doar niște «folosiți», Dorin Grama din Luduș strigă: „Români, sunteți pe un drum greșit! Treziți-vă, sunteți pe contrasens! Nu individualismul trebuie să fie în centrul atenției noastre, ci Dumnezeu. Scopul vieții noastre este slujirea lui Dumnezeu și slujirea semenilor noștri. Modelul vieții noastre ni l-a oferit Domnul Iisus Hristos, acum două mii de ani, spă-lând picioarele ucenicilor Săi, la Cina cea de Taină și descoperindu-ne adevărul dumnezeiesc potrivit căruia cel ce vrea să fie întâiul, tuturor să le fie slugă, să slujească și să-și dea sufletul răscumpărare pentru cei mulți. Dragii mei, vă rog, cu toată dragostea și sufletul îngenuncheat, citiți cartea «Vremea este a sluji» pe care domnul Dorin Grama v-o oferă astăzi aici în Casa lui Dumnezeu ca îndreptar spre viață veșnică prin slujirea lui Dumnezeu și a semenilor noștri."

Așa cum se obișnuiește la asemenea evenimente, i s-a dat cuvântul și autorului cărții, primit și răsplătit cu aplauze; domnul Dorin Grama a mărturisit că „prin publicarea acestei lucrări am dorit să transmit un îndemn la o implicare mult mai activă a tuturor credincioșilor în viața și activitatea Bisericii, ai cărei membrii suntem cu toții, preoți și mireni, arătând că această implicare sau slujire a fost instituită de Însuși Hristos, Capul Bisericii, și are un puternic fundament teologic în Sfânta Scriptură, în scrierile apostolice și în cele ale Sfinților Părinți ai Bisericii. Totodată, doresc să îmi plec genunchii în rugăciune de mulțumire înaintea bunului Dumnezeu pentru că a rânduit apariția cărții, precum și înaintea IPS Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, pentru arhiereasca binecuvântare acordată pentru publicare. De asemenea, mulțumesc părintelui consilier Oliviu Botoi și Editurii Reîntregirea din Alba Iulia, pentru tipărire, părintelui Marius Ciprian Pop pentru că mi-a făcut marea cinste de a scrie Prefața, părintelui protopop Lucian Voșloban pentru tot sprijinul și îndrumarea părintească arătată, precum și colegului meu, realizatorul radio-tv Mihai Nașca, moderatorul întâlnirii. Și nu în ultimul rând, mulțumesc tuturor celor care au acceptat invitația noastră de a participa la un profund act de mărturisire a credinței și a dragostei celei adevărate prilejuit de lansarea cărții „Vremea este a sluji".

Așa cum se petrec lucrurile la Luduș, când au loc lansări de carte, a fost aglomerație la sesiunea de autografe. Biserica a răsunat de aplauze după fiecare alocuțiune, după pricesnele cântate de părintele Marius Ciprian Pop, în timpul emoționantelor momente când doamne enoriașe au oferit buchete de flori personalităților invitate de autor, după mulțumirile părintelui protopop Lucian Voșoban adresate celor prezenți, invitaților și autorului cărții, pentru minunata zi de sâmbătă luminată, când sute de ludușeni au venit la biserică să primească semn de înălțare spre asemănarea cu Domnul Iisus Hristos, prin slujirea semenilor și a lui Dumnezeu Tatăl.

Dacă toate înfăptuirile mari personale, ale națiunilor și ale întregii omeniri au ca temelie o jertfă, atunci se pune întrebarea care este jertfa creștinului care nădăjduiește spre un loc în Împărăția lui Dumnezeu? Un răspuns ar putea fi: mâna întinsă a săracului. 

Lasă un comentariu