Au rămas numai 9 zile până la debutul Vâltorii Mureșene, care în acest an va fi și mai colorată, și mai bogată, și mai diversificată. Evenimentul, care va dura în premieră 9 zile, va fi coordonat din punct de vedere tehnic de Tompa Gábor, directorul Teatrului Kvártélyház din Zalaegerszeg. Sfera își așteaptă vizitatorii la Cocoșul de Aur din 18 august. Iar ca noutăți sunt Olimpiada Bolyai, respectiv Ziua Sportului care vor fi organizate pentru prima oară.
Colaborarea cu Zalaegerszeg
„În ultimul an s-a născut colaborarea cu Teatrul Kvártélyház din Zalaegerszeg, al cărui director este Tompa Gábor. În acest an, el ne va ajuta în calitate de coordonator tehnic. Tot el ne-a scris recomandarea pentru a deveni membri ai Federației Festivalurilor din Ungaria" - a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, Portik Vilmos, organizator principal.
Tompa Gábor a spus că pentru el este palpitant să lucreze pentru acest festival. „Voi avea sarcini de coordonator la acest festival care a crescut enorm de mult, care deja își forțează propriile limite, prin faptul că a crescut ca și durată și că Sfera se va deschide mai devreme. Sunt foarte multe modele pe care le putem împrumuta unul celuilalt, începând de la sistemul de brățări, până la cele referitoare la siguranță sau relația cu media. Sunt încrezător că putem învăța unul de la celălalt" - a conchis acesta.
Aleargă o tură pentru Bolyai
În premieră, în acest an, Vâltoarea s-a îmbogățit cu Olimpiada Bolyai și cu Ziua Sportului. Fundația Colegiului Bolyai a dat viață acestei idei, la inițiativa părinților elevilor Liceului Teoretic „Bolyai Farkas". Prin organizarea Zilei Sportive doresc să dea o mână de ajutor pentru reabilitarea terenului școlii, ca acesta să ofere condiții normale elevilor. „Din nefericire, ultimele decenii și-au pus amprenta asupra terenului de sport, a vestiarelor care au nevoie de lucrări urgente" - a spus Szathmáry Zsolt, reprezentantul Fundației Colegiului Bolyai.
Olimpiada Bolyai este programată pe 26 august, sâmbăta, între orele 9 și 18. De-a lungul zilei, specialiști în domeniul sportului și sportivi vor oferi diferite demonstrații sportive, precum streetball, duatlon pentru copii, scrimă, badminton, karate, fitness, zumba, cățărare, dar și alte ramuri sportive vor fi reprezentate, ramuri mai puțin cunoscute, dar extrem de distractive.
,,Evenimentul principal va fi un concurs de alergare caritabil «Aleargă o tură pentru Bolyai», în cadrul căruia, pentru o sumă donată, oricine poate alerga o tură pentru terenul școlii. Suma colectată va fi în totalitate folosită pentru reabilitarea terenului" - am mai aflat de la Szathmáry Zsolt.
Sfera - în premieră cu o săptămână înainte
Spațiul dedicat artelor contemporane, Sfera își va aștepta vizitatorii în premieră între 18-20 august, în locația deja obișnuită, Cocoșul de Aur. Vineri după-masă, pasionații de arte sunt așteptați la concerte de sky, reggae. Se vor deschide nu una, ci trei expoziții, care vor putea fi vizitate pe toată durata Sferei. Participanții vor putea admira expoziția de fotografii a tinerei, extrem de talentată, Vajda Boróka, expoziția de grafică a Ancăi Onuț, dar și lucrările graficianului renumit și apreciat Könczey Elemér. Cel din urmă va conduce și un workshop interactiv la Sfera, întrucât, susține el, oricine poate desena caricaturi.
Publicul de la Sfera nu se va plictisi cu certitudine. Vor fi organizate numeroase ateliere de creație. Din Târgu Secuiesc vine echipa care a realizat prima carte de benzi desenate din Transilvania și sunt în căutare de artiști talentați. Spațiul Expozițional Magna din Sfântu Gheorghe va aduce la Sfera un atelier de fotogrammetrie și vor realiza fotografii fără aparatul foto. Nu vor lipsi nici colaboratorii portalului Szem, ale căror articole pot fi consultate pe site-ul szem.info.
Sâmbătă, jazz-ul va fi promovat de Arcus Trió. Ei vor fi urmați de Jam Community. Iubitorii poeziei contemporane nu trebuie să lipsească de la spectacolul Kor-Társak. Artistul Sebestyén Aba și compozitorul Cári Tibor au pregătit poezii transformate în cântece.
,,Interesul este foarte mare pentru evenimentele de la Cocoșul de Aur, de aceea planificăm, pentru zilele de sâmbătă și duminică, un fel de tur ghidat. Cei curioși vor fi ghidați prin această clădire, cândva bijuterie, de către Orbán János Dénes" - am aflat de la Fülöp Tímea, organizatorul Sferei.
Duminică vor continua workshopurile, printre care și atelierul care a avut un succes foarte mare anul trecut, cel de pictat mobilier. Seara va începe cu Nobody Elses, după care va veni Apey (Áron András) din Ungaria, care de unul singur, cu chitara lui, va anima publicul cu muzica heavy metal. El va fi urmat de o trupă, tot din Ungaria, formația de muzică alternativă, Pál Utcai Fiúk.
Vâltoarea Muzeală
Partenerul strategic al Vâltorii este Muzeul Județean Mureș, care îmbogățește programul Vâltorii cu două expoziții. Este vorba despre expoziția Zichy, unde vom putea vedea 44 de capodopere, și de o expoziție îndrăgită de copii, intitulată Epoca de Gheață.
„Târgu-Mureș are o istorie bogată în ceea ce privește artele plastice, în special dacă vorbim de secolul 20, când a avut parte de o serioasă colonie de artiști. Până în prezent funcționează, în Târgu-Mureș, una dintre cele mai prestigioase școli de artă și de aceea am considerat important să ne adresăm tinerilor artiști cu un concurs de proiecte" - a amintit Soós Zoltán, directorul muzeului și organizator principal.
Arcașii Mureșeni îi invită pe participanții la Vâltoare la un concurs de tras cu arcul. De acum, ei vor organiza anual două evenimente majore. Unul va avea loc cu ocazia Nopții Muzeelor, iar celălalt, desigur, cu ocazia Vâltorii. Ambele sunt compeții naționale și se pot mândri că aici au organizat cel mai mare concurs de acest gen din România, care s-a bucurat de prezența a peste 80 de concurenți. Cu ocazia concursului va avea loc și un mic târg tradițional.
Pe site-ul Vâltorii, curioșii vor putea găsi evenimente pe placul lor cu ajutorul opțiunii de Căutare. Pe pagina noastră apar zilnic cele mai noi informații, așa că, până la apariția caietului program, nu uitați de www.forgatag.ro/ro.