Într-o relație stabilă, critica este inevitabilă. Iar dacă este făcută cu tact și cu măsură, ea îi apropie pe cei doi, în loc să îi îndepărteze. Contează mult bunăvoința pe care o arată partenerii și grija pentru sentimentele celuilalt.
Gândește-te la ce vă ține împreună! Cu toții dorim să ne simțim apreciați, respectați și iubiți. Vrem să știm că părerea noastră contează. Dacă primești astfel de semnale, vei trece mai ușor peste lucruri mărunte și le vei critica mai puțin. Asigură-te că le transmiți și tu, la rândul tău! Încurajează lucrurile bune și comportamentele pozitive ale partenerului! În acest fel, se va simți iubit, apreciat și acceptat.
Pentru majoritatea oamenilor, critica duce la conflicte, din păcate. Indiferent că vine din partea partenerului de viață, a colegilor de serviciu sau a părinților, cei mai mulți dintre noi se simt răniți atunci când sunt apostrofați. Cu toate acestea, dacă sunt „livrate" într-un mod pozitiv, criticile reprezintă una dintre cheile dezvoltării.
Acord în toate. Cu ce preț?
Unele persoane cred că lipsa de conflicte este un indicator al calității relației. Că dacă apar critici sau discuții în contradictoriu înseamnă că nu se află lângă persoana potrivită. Așa că decid să se despartă. Iar atunci când găsesc pe cineva care este de acord cu ei tot timpul, pasivitatea partenerului devine apăsătoare. Alte persoane nu se despart, dar evită orice conflict, de dragul armoniei. Problema este că „pacea" nu durează mult, iar sub apele liniștite se adună resentimente și lipsă de respect pentru celălalt și pentru propria persoană. Dacă vrei o relație sănătoasă, trebuie să fii pregătit și pentru momente dificile. Astfel de momente vor apărea tocmai pentru că vreți să faceți lucrurile să funcționeze. O discuție sinceră este binevenită între parteneri egali, care se respectă. Iar dacă lucrurile care vă țin împreună înclină balanța în favoarea păstrării relației, veți găsi modul vostru personal de a vă arăta unul altuia greșelile.
Folosește cuvinte pozitive
Asigură-te că atunci când aveți o discuție și faci o observație, folosești un ton moderat, cald chiar. Păstrează contactul vizual cu partenerul tău și ascultă ceea ce are de spus. Ai grijă și cum folosești cuvintele. În loc de „M-ai jignit", încearcă varianta „M-am simțit prost când ai procedat așa". Nemulțumirea este percepută mai puțin agresiv dacă vorbim despre noi, și nu despre celălalt.
Apelează la umor
Uneori, și lucrurile mărunte ne dau mari bătăi de cap. Cum ar fi clasicul exemplu al șosetelor aruncate peste tot. Ei, cum ar fi să vă certați pentru niște șosete?! Sau problema este, de fapt, că partenerul tău nu ține cont de rugămințile tale? Dacă te enervezi, ia o pauză, până când simți că-ți revine umorul. Cu o remarcă amuzantă vei obține mai mult decât cu un nou reproș de genul „De câte ori ți-am spus...". În plus, este de preferat să-ți păstrezi energia pentru problemele cu adevărat importante și nu să bombardezi non-stop cu reproșuri care vor sfârși prin a nu fi luate în seamă. Și încă ceva: evită formulări de genul „Dacă mă iubești, atunci...". Este posibil ca acest mic șantaj sentimental să îți aducă o capitulare temporară din partea partenerului, dar, pe termen lung, nu rezolvă nimic. Mai mult, partenerul se va simți prost, se va închide în el și va obosi.