Nechezol și Whisky american

Distribuie pe:

În campania pentru alegerile parlamentare, coaliția PSD -ALDE ne-a amăgit cu promisiuni printr-un Program de guvernare, considerat de președintele PSD „Biblia guvernamentală". Majoritatea alegătorilor l-au votat, mai mult pentru măsurile de protecție socială promise. Din păcate, partidul care avea la un moment dat, printre membrii cotizanți, personalități de marcă din toate domeniile, a promovat în funcții de conducere, pe criterii de cumetrie, personaje dubioase, marca „Teleoltenia" (nu știu câți ardeleni au ajuns să se compromită în organigrama lui Dragnea!). Din nefericire, PSD continuă să joace alba-neagra cu noi, prin scenarii capabile să genereze confuzie și îngrijorare în rândul populației, chiar dacă la ora actuală Liviu Dragnea a rămas într-un con de umbră, în timp ce premierul Tudose a renunțat, practic, la cea mai mare parte a programului care a asigurat victoria în alegeri - un program cu două fețe care urmărea, în primul rând, scoaterea din pușcărie a gulerelor albe, confiscarea statului, modificarea sistemului legislativ, controlul presei, blocarea ONG-urilor profilate pe drepturile omului etc.

Convingerile mele politice sunt de stânga, și mărturisesc că am rămas dezamăgit de amăgirile pe care le avem din partea celui mai puternic partid din România. Nici în regimul socialist n-am trăit asemenea amăgire. De bună voie, nesilit de nimeni am devenit membru PCR, am crezut cu adevărat în politica partidului, chiar dacă n-am fost un nomenclaturist cu anumite privilegii. Președintele României, Nicolae Ceaușescu, a fost ctitorul României moderne, cu toate că, uneori, măsurile adoptate la congresele PCR erau contrare așteptărilor populației. În mod sigur, sunt cititori care mă vor înjura, dar vreau să le reamintesc că trăiam în mai multă siguranță, că fărădelegea era pedepsită și nu trăiam un sentiment de frică din cauza vecinilor, țara era a românilor și nu erau jigniri și atacuri din interior sau exterior. Nu sunt nostalgic după vechiul regim, dar, să-mi fie cu iertare, România era a noastră, nu ne comandau străinii… În democrație, mă așteptam din partea social democraților la o mai mare implicare în apărarea demnității naționale. Și, numai pentru faptul că Ceaușescu a fost un patriot adevărat, trebuie să-i cinstim memoria, să-l așezăm printre personalitățile de seamă ale României. Aduceți-vă aminte de cuvintele rostite când trădătorii de neam și țară îl târau la moarte, în numele „revoluției". Toate cele proorocite de dumnealui s-au împlinit, ca un blestem. Astăzi trăim o mare amăgire, iar cei care ne-au vândut țara se fac că iubesc poporul român, continuă să ne conducă cu legi numai în favoarea lor.

Când am devenit elev la școala agricolă din Târgu-Mureș, prin anii '66, în vacanță mă întorceam la mine în sat. Aveam un vecin, pocăit penticostal, dimineața, venea la mine și-mi spunea: „Vasile, domnii beau cafei în fiecare dimineață, hai și noi la cofetărie să bem un cafei." Pe vremea aceea, la noi, în centrul comunei, cooperația de consum a deschis o cofetărie, unde o fată tânără, absolventă a școlii profesionale comerciale din Târgu-Mureș, vindea populației cafei, căruia lumea îi spunea nechezol, iar după ora 10, băuturi alcoolice, uneori, vinerea se aduceau prăjituri de la un laborator din Târnăveni. Dimineața, după ce ne terminam treburile prin ogradă, mergeam, și noi, să bem cafei. Vânzătoarea ne cunoștea deja tabieturile, iar după ce ne așezam la masă venea cu două ulcici din porțelan alb, una pentru mine, alta pentru vecinul Mihai. Într-o dimineață, din greșeală, le-a inversat, iar când am gustat, în ulcică era bitter, de Sibiu, o băutură de culoare închisă, în stare să-l facă pe vecinul pocăit mai vesel. Discret, am schimbat ulcica și m-am făcut că n-am văzut cum bătrânul meu prieten căuta să se amăgească pe el și pe cei din jur. Vezi, doamne, frații și consătenii nu-l puteau acuza că bea, în cofetărie, bitter, în fiecare dimineață. Mai marii pesediștilor din zilele noastre ne amăgesc cu nechezol, în timp ce ei se ospătează cu whisky american.

Lasă un comentariu