„Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet!"

Săptămâna trecută (joi, 10 august 2017), Colegiul Medicilor din România a lansat campania „Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet!", având ca scop informarea și conștientizarea populației asupra riscurilor la care se expune atunci când informațiile culese de pe internet iau locul consultațiilor medicale de specialitate.

„Pacienții care apelează la surse de informare neconvenționale riscă întârzierea unui diagnostic corect sau ratarea acestuia și ajung la medic într-o etapă avansată a bolii, fapt care poate reduce semnificativ șansa de vindecare și pentru care nimeni nu poate fi tras la răspundere.

Medicii din România se simt și sunt responsabili de securitatea sanitară a cetățenilor, a pacienților. Chiar dacă noi, CMR, nu avem astăzi o cercetare statistică - profesionistă sau nu - asupra acestui subiect, știm cu toții din practica de zi cu zi că avem tot mai mulți și tot mai adesea pacienți care doresc să își ia informații, diagnostice și terapii din medii neconvenționale, în speță internetul și rețelele de socializare, dar nu exclusiv.

Spre deosebire de medici, cel care dă informația pe internet sau pe rețelele de socializare este cel mai adesea un anonim sau un neidentificabil, situat oriunde în lume, care nu își asumă nicio răspundere pentru informația sau sfaturile pe care le oferă.

Mergeți la medic pentru orice problemă de sănătate! Aveți încredere în medicul dumneavoastră! Urmați sfaturile și indicațiile medicale! Nu întârziați în suferința dumneavoastră apelând la mijloace alternative! Nu vă asumați riscuri care vă pot afecta iremediabil sănătatea! Nu există boli, ci bolnavi", atenționează CMR.

Campania „Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet!" se adresează atât publicului, cât și medicilor, CRM trăgând un semnal de alarmă foarte serios asupra problemelor la care se expun pacienții atunci când mai întâi apelează la sistemele neconvenționale.

„Aceeași boală diferă ca exprimare, ca evoluție, ca posibilități terapeutice, ca resurse de vindecare de la un om la altul, de la un frate geamăn la un frate geamăn. Nu tot ceea ce ne este îngăduit ne este și de folos. Să alegem ceea ce ne este de folos atunci când este vorba despre sănătatea noastră. Singura informație corectă este cea dată de medic în urma consultației", ne mai sfătuiesc medicii din CMR. 

Lasă un comentariu