Dincolo de difuzor

Distribuie pe:

Trecători printr-o lume veșnic în schimbare, găsim potrivit faptul că e bine uneori să ne oprim la repere, spre aducere-aminte. Ne învârtim într-o lume plină de culoare, în care găsim mereu disponibilitatea de a potrivi cromatica și de a o așeza pe un șevalet în speranța că buna potrivire va deveni cândva un tablou celebru.

Cu câțiva ani în urmă, copil fiind, ascultam la Radio Târgu-Mureș o voce, o emisiune, o lume într-un difuzor. O voce gravă ne plimba deseori printre creatorii de frumos, printre cei care transmit frumosul. Îmi închipuiam dincolo de difuzor, o femeie impozantă, tăioasă în vorbă, dar care știa mereu să deschidă lăzi de zestre ale neamului. Aceasta este Maria Costea Lirca. Cea care mi-a marcat la început auzul, iar apoi a devenit o sursă de informații din lumea tradițională.

Am ascultat-o pe Maria ani de zile, până când, la rândul meu, am „copiat-o", realizând și eu o emisiune radio cu același nume. Și totuși, în acea vreme, Maria Costea Lirca era doar o sumă de frecvențe audio. După ani de zile am descoperit omul, care, la momentul respectiv, a jucat un rol deosebit în rostuirea carierei mele. Maria m-a învățat că dacă vrei să îți fie bine, atunci trebuie să faci ceea ce-ți place.

Maria Costea Lirca e omul care nu te lasă să te înșeli și mereu, oricât ar fi de dureros, îți spune adevărul. E mai bine să primești „vorbele grele" ale Mariei decât toate complimentele de pe lumea asta! O experiență în domeniul tradițional de un sfert de secol în fața microfonului face din redactorul radio o voce de reper în lumea aceasta aflată mereu pe „toate cărările".

Ideea conceperii unei cărți care cuprinde momente dintr-o activitate prodigioasă este cu siguranță un beneficiu pentru cei care, peste ani, vor avea nevoie de un reper, de o bază de date ale unei lumi, ce poate părea apusă și care, cu siguranță, trăiește prin fiecare dintre noi.

Lasă un comentariu