ÎNTRE MIT ȘI REALITATE: TRATAMENTUL ȘI VIAȚA BOLNAVILOR MINTAL, SECȚIA DE PSIHIATRIE DIN CADRUL SPITALULUI „GHEORGHE MARINESCU" DIN TÂRNĂVENI (I)

Distribuie pe:

Edificarea Spitalului „Gheorghe Marinescu" din Târnăveni a început în anul 1896 și devine instituție de stat în anul 1919, după unirea Transilvaniei cu patria mamă. Spitalul devine foarte bine cunoscut în România prin competența, spațiul și arta prestării serviciilor medicale, cât și prin organizarea celui de-al 9-lea Congres al Societății Române de Neurologie, Psihiatrie (Târnăveni 4-6 octombrie 1931) cu participarea eminentului om de știință dr. C. I. Parhon de mare renume și recunoaștere internațională, și a savantului dr. Gheorghe Marinescu, al cărui nume îl poartă.

Istoria psihiatriei târnăvenene este lungă. O latură importantă a dezvoltării ocrotirii sănătății, cuprinzătoare ale asistenței sanitare, o instituție cu un profil sociologic bine determinat. Există documente viabile din care reiese cu prisosință rolul sanitar și tratamentul în psihiatrie, pe care l-a avut în trecut spitalul din Târnăveni, prin medici de mare valoare care și-au dedicat întreaga activitate, în ciuda unor constrângeri și condiții foarte grele, în slujba bolnavilor psihic. De neuitat sunt legăturile foarte apropiate, în anii interbelici, dintre profesorul Gheorghe Marinescu și profesorul C. I. Parhon, în folosul cadrelor medicale ale spitalului din Târnăveni, inaugurat la data de 11 aprilie 1898, doar cu 60 de paturi și cu numai două secții, cea de chirurgie și medicală, deservite nici mai mult, nici mai puțin de trei medici: dr. Szocs Mozes - chirurg, dr. Szanto Pal și dr. Patitia I. - interniști, iar din anul 1906, la înființarea secției de psihiatrie, dr. Fabiany Rudolf a devenit șeful acesteia.

Ulterior, pentru internarea alienaților mintal într-o nouă clădire special construită, s-a mărit capacitatea secției de la 60 de paturi la 120 de paturi, insuficientă totuși pentru numărul mare de bolnavi psihic. Pentru soluționarea acestei situații de-a dreptul îngrijorătoare, conducerea spitalului de la acea vreme (1915) a înființat „colonia familială de tip agricol și asistență a bolnavilor mintal cronici" prin ergoterapie, psihologie și psihopatologie, majoritatea bolnavilor psihic cronici fiind încredințați unor solicitanți de forța de muncă, întreținuți cu hrană și îmbrăcăminte în schimbul muncilor efectuate, controlați săptămânal de cadrele medicale din secție. Se consideră că munca îi ajută pe bolnavii psihic să își revină, să-și recâștige stima de sine, să-și creeze relații sociale, să câștige bani pentru a fi independenți și astfel să se integreze în societate. Sistemul de asistență medicală a bolnavilor psihic în colonia familială a funcționat legal până în anul 1947.

Sănătatea mintală este o problemă care depășește granițele medicinei și implică responsabilități din partea societății și a comunității locale. Depresia, anxietatea au devenit probleme cotidiene, care adesea îndepărtează pe unii oameni de alții, de societate și de șansa de a avea o viață normală. Tulburările psihice și de comportament sunt percepute a fi mai grave decât majoritatea bolilor, cu excepția cancerului. Diagnosticul unei boli psihice constituie în mod empiric un stigmat. Nu știu dacă politicienii și furnizorii de servicii medicale înțeleg pe deplin atât dramatismul acestei patologii cât și condițiile grele de tratament și îngrijire a bolnavilor psihic. În opinia mea, categoric „NU", cu privire la sistemul de sănătate de astăzi, în colaps și mizerii, spații inadecvate, lipsa de medicamente și medici, incompetența crasă și nepăsarea. Oare de ce și până când…? Aș vrea să-l întreb pe atotputernicul Dumnezeu… de ce în bunătatea Lui lăsa atâția oameni, în atâtea colțuri de țară, în unghere insalubre, să joace la nesfârșit acest spectacol al durerii? (…)

La cei aproape 120 de ani de existență, spitalul din Târnăveni a fost slujit cu devotament, dragoste și competență de un colectiv omogen, cu rezultate de înaltă valoare, care a situat această instituție printre cele mai eficiențe și căutate spitale din țară. Rezultatele terapeutice obținute în secțiile de psihiatrie, trei la număr, atestă competența și conștiința profesională a colectivelor de medici și personal medico-sanitar, de a ridica prestigiul de care s-a bucurat și se mai bucură și astăzi psihiatria târnăveană, cumulând o remarcabilă experiență în ceea ce privește diagnosticarea și tratarea bolilor psihice. Aici sunt internați pacienți din toate zonele țării (la secția cronici sunt internați bolnavi de peste 40-45 de ani, unii dintre ei internați de la vârsta de 18 ani, după ce au ieșit de la casele de copii).

Natura și cauza bolilor mintale au pus în toate timpurile probleme foarte grele și foarte importante. Nu putem câtuși de puțin să apreciem că ele pun în joc, dacă nu prin originea lor, măcar prin manifestările lor, și în orice caz prin întrebările pe care le suscită, cele trei dimensiuni ale ființei umane - cea fizică, cea psihică și cea spirituală, și asta într-un mod cu mult mai direct decât bolile trupului. Este important să înțelegem fenomenul și să luăm atitudine pentru a schimba ceva, ceva în bine, pentru acești nenorociți ai soartei.

- va urma -

 

Lasă un comentariu