Sărbătoare a cântecului popular patriotic, la Oarba de Mureș

Distribuie pe:

Asociația Culturală „Pe Mureș și pe Târnavă", în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Iernut, Consiliul Județean Mureș, Ministerul Culturii și Identității Naționale au organizat marți, 15 august 2017, Festivalul Cântecului Popular Patriotic la Oarba și la Iernut, ediția a VII-a. Evenimentul a avut loc la Oarba de Mureș, a început la ora 12,30 la Monumentul Eroilor și a cuprins următoarele momente: Intonarea Imnului Național de către Ciprian Istrate; Slujba Parastasului în memoria eroilor oficiată de un sobor de preoți; prof.dr. Florin Bengean a prezentat o pagină de istorie despre luptele de la Oarba de Mureș și Iernut din cel de-Al Doilea Război Mondial; a urmat apoi deplasarea spre scenă; Saltul Drapelului Național; Exercițiu tactic demonstrativ al Brigăzii 6 operații speciale; Alocuțiunile susținute de: ing. Ioan Nicoară, primarul orașului Iernut; dr. Lucian Goga, prefectul județului Mureș; Ovidiu Dancu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș; Alexandru Câmpeanu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș; deputat dr. Marius Pașcan; deputat Corneliu Olar din județul Alba; apoi un memorabil spectacol oferit de Ciprian și Mihaela Istrate, Sava Negrean Brudașcu, Cornelia și Lupu Rednic, Alexandru Pugna, Nicolae Mureșan, Bogdan Toma, Ansamblul Mureșul, Ioan Cristian Țăran, Veta Biriș, Nicolae Furdui Iancu, Ansamblul Iernuțeana, Urmașele dacilor din Șerbeni, Ansamblul din Ungheni, Marian Suciu, Costi Dumitru, Cosmina Șeulean, Darius Botorea, Monica Belean, Valentina Teanc, Codarcea Larisa, Roxana Iagăr, Rareș Macinica.

Ciprian Istrate - Cetățean de onoare al orașului Iernut.

Organizatorul și coordonatorul acestui reputat festival, care a devenit deja o tradiție, este domnul Ciprian Istrate, îndrăgitul interpret al cântecului popular românesc. Domnia sa încântă sufletele românilor de pretutindeni prin originalitatea, acuratețea și măiestria cu care știe să modeleze folclorul românesc ducându-l până la rang de virtute. Acest mare artist Ciprian Istrate, prin cântecul său, prin activitatea sa, dovedește o mare dragoste de țară, de neam, de credință. Prin tot ceea ce face, domnia sa propovăduiește valorile sfinte ale neamului nostru românesc. În cadrul acestui festival i-a fost decernat titlul de Cetățean de onoare al orașului Iernut domnului Ciprian Istrate, conform hotărârii Consiliului Local din data de 31 iulie 2017. Acest titlu i-a fost decernat de către domnul Ioan Nicoară, primarul orașului Iernut, iar Laudatio a fost rostit de prof.dr. Florin Bengean.

Acest tradițional festival al cântecului popular patriotic a reprezentat un frumos prinos de cinstire și o nobilă recunoștință pentru toți eroii neamului românesc, pentru toți aceia care și-au dat viața pentru țară și au sfințit glia strămoșească cu scump sângele lor. Eroii căzuți pe toate câmpurile de luptă, indiferent din ce colț de țară proveneau, toți împreună formează acea sfântă cunună de eroi martiri ai neamului românesc, care și-au dat viața pentru neam și pentru țară. Toți acești eroi au urcat "golgota" neamului lor, purtând povara chinurilor și a umilințelor, la care secole de-a rândul, neamul românesc a fost supus. Acești eroi sunt modele de luptători pentru neam și țară.

Oarba de Mureș reprezintă un panteon al eroismului ostașilor români. Aici, la sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie a anului 1944, s-a dat una din cele mai crâncene lupte din istoria neamului românesc. În cadrul acestor lupte, 11.000 de ostași români au căzut pentru a-și apăra țara, sfințind cu scump sângele lor glia strămoșească. Considerăm că, noi, ca popor creștin cu dragoste de înaintașii noștri și de cei care și-au dat viața pentru țară, avem o datorie sfântă și o obligație morală de a RIDICA UN MAUSOLEU ÎNCHINAT EROILOR ROMÂNI LA OARBA DE MUREȘ, în cinstea și amintirea tuturor celor care și-au aflat sfârșitul pământesc în timpul luptelor de acolo sau din alte părți. Datoria aceasta este o obligație de onoare. Sperăm ca, în cel mai scurt timp, această idee să se concretizeze și să fie ridicat la Oarba de Mureș, în cinstea eroilor, acel monument mausoleu care să reprezinte pe deplin jertfa și tributul de sânge pe care l-au dat ostașii români în timpul acelor lupte din toamna lui 1944. Sperăm că toți cei care sunt în măsură a pune în practică această propunere, o vor face cu repeziciune și cu respect față de jertfa de sânge a ostașilor români.

Eroii români, eroii de pe acest sfânt pământ românesc al Transilvaniei, eroii de pe aceste binecuvântate meleaguri mureșene și din toate părțile țării, s-au jertfit pentru țară și pentru glia strămoșească. Au fost răstigniți pe altarul de jertfă al neamului românesc și pironiți pe crucea de suferință a gliei lor strămoșești. Ei n-au cârtit nicio clipă, nu s-au dat la o parte de la jertfă, precum Hristos și-a asumat suferința pentru păcatele întregului neam omenesc, tot așa și acești eroi și-au asumat suferința și chinurile neamului lor, atât de mult oropsit de-a lungul vremii, chiar pe pământul său.

Călăuza pentru izbândă și dreptate a fost strigătul de durere al celui care dorea să fie liber în țara lui, egal cu toți și frate. Când s-a dat semnalul războiului, glasul clopotelor de biserici a vestit chemarea pentru deșteptarea neamului românesc. Biserica a fost cu țara și țara a dat eroi și martiri pe care Biserica îi cinstește.

Fiecare dintre cei căzuți în războaie a îmbrăcat veșmântul eroului și cununa martirului. Prin rolul lor istoric, acești eroi și-au câștigat laurii nemuririi. Pentru vrednicia faptelor lor, suntem obligați să le purtăm o veșnică și pioasă amintire, să înălțăm către cer, pentru ei, rugăciunile noastre, se cuvine să le aducem cinstea, lauda și recunoștința noastră, a urmașilor, a celor ce simțim românește, a celor ce ne iubim țara și credința strămoșească și ne prețuim istoria.

Lasă un comentariu