România este una din țările cu cei mai mulți tineri care stau degeaba!

Distribuie pe:

Potrivit ultimelor date ale Institutului European de Statistică (Eurostat), tinerii români nu sunt chiar cei mai harnici europeni, întrucât unul din patru tineri din țara noastră nu este încadrat în vreo formă de învățământ și nici nu lucrează!

„23% dintre tinerii români făceau parte, în anul 2016, din categoria NEET, adică a celor neangajați în muncă și neîncadrați în vreo formă de educație sau formare profesională.

Timp de 10 ani (adică, din 2006 până în 2016), proporția tinerilor români care stau degeaba (nici nu muncesc și nici nu urmează o școală sau un training) a crescut cu aproape 5 puncte procentuale.

La nivel european, în anul 2016, 16,7% din tinerii cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani nu se aflau nici în câmpul muncii, nici în educație sau formare, ceea ce reprezintă echivalentul populației totale a Irlandei, adică aproximativ 5 milioane de persoane.

Cea mai mare proporție a lor, în 2016, era în Italia, unde aproape 1 din 3 tineri (29,1%) cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani nu se aflau nici în câmpul muncii, nici în educație sau formare.

În schimb, cea mai scăzută rată a NEET în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani a fost înregistrată în Țările de Jos (6,9%), Malta (8,1%), Danemarca (8,5%), Luxemburg (9%) și Suedia (9,3%).

Între 15 și 29 de ani, are loc o schimbare semnificativă de la lumea educației la cea a ocupării forței de muncă în viața adulților tineri. În timp ce marea majoritate a celor din grupul de vârstă 15-19 ani era încadrată, anul trecut, într-o formă de învățământ, pentru cei cu vârste între 25 și 29 de ani situația era contrară, adică majoritatea erau angajați.

Însă, conform Eurostat, proporția tinerilor care nu sunt nici angajați și nici încadrați într-o formă de învățământ sau formare crește considerabil odată cu vârsta, astfel încât rata NEET (care a fost de 6,1% pentru grupa de vârstă 15 - 19 ani, în 2016) s-a triplat, în aceeași perioadă, la 18,8% pentru cei cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani.

 

Lasă un comentariu