ȘEZĂTOAREA CULTURALĂ „ÎNTÂLNIRI LA BISTRA MUREȘULUI. ÎN AMINTIREA LUI ION VLASIU"

Distribuie pe:

În zi de mare praznic creștin, „Adormirea Maicii Domnului", comunitatea bistreană a ales să evoce personalitatea artistului care a găsit pe aceste meleaguri o oază care-i stimula ființa întru creație.

Manifestarea a debutat la Sfânta Biserică Ortodoxă din localitate cu slujba parastasului, prilejuită de împlinirea a 20 de ani de la trecerea la cele veșnice a maestrului. Apoi gazde și oaspeți au pornit spre casa-atelier, pe Aleea proverbelor, pășind nostalgici „pe pământul pe care Ion Vlasiu nu l-a străbătut doar cu pasul, ci și cu sufletul".

Casa, în care lucrurile artistului încă mai emană mireasma de altădată și în care multe din creațiile sale stau cuminți rânduite în așteptare, s-a animat curând de cei veniți a privi expoziția de fotografie realizată de fiica maestrului, Ioana Vlasiu, critic și istoric de artă din București. Fotografiile înfățișează oameni ai locului, surprinși de artist în diverse ipostaze pitorești, dar și sperietori, considerate de Ion Vlasiu o formă de artă deosebit de sugestivă.

Cel care a dat substanță întâlnirii prin vorbă meșteșugită, trăirea clipei la cote sublime și prin vibrațiile vocii sale a fost profesor dr. Valentin Marica. Dumnealui a știut să coaguleze rostirile, să-i îmbie pe cei prezenți să-l evoce, să-l simtă și să-l înțeleagă pe Ion Vlasiu.

Sunetul buciumului, al cavalului și al altor instrumente tradiționale s-au împletit cu siluetele artistice ale grădinii, integrându-se firesc în peisaj, în interpretarea artistului popular Vasile Crișan din Sânmihaiul de Câmpie.

Șezătoarea a reunit oameni ai locului: dna primar a comunei Deda, Lucreția Cadar, preotul paroh Sergiu Andone, conducerea Liceului Tehnologic „Vasile Netea" Deda - dir. Maria Ștețco și dir. adj. Silvia Andone, cadre didactice și apropiați ai maestrului, precum și oaspeți atrași de spiritul lui Ion Vlasiu: prof. dr. Valentin Marica, artiști din Târgu-Mureș (Lucian Pop), rude ale maestrului de la Ogra, prieteni de familie, cunoscuți sau simpli admiratori ai operei sale.

Grădina a devenit un spațiu al amintirii, în care rând pe rând o parte din cei prezenți (Ioana Vlasiu, Tudor Drăgănoiu (nepotul artistului), Paraschiva Cotruș, Câlțea Georgeta, Ioana Ardelean, fam. Ștețco Gavrilă și Maria, fam. Ardelean Alexandru și Ana, Angela Pop, Gheorghe Florea, Marin Florea, Gheorghe Dărăban, Vasile Crișan, Anca Perșa) l-au evocat pe Ion Vlasiu așa cum l-au cunoscut: un om care n-a uitat niciodată că s-a ridicat din rândurile țăranilor pe care i-a iubit pentru simplitatea lor, care-și deschidea larg porțile copiilor cu atâta generozitate, încărcându-se spiritual din inocența și seninătatea lor, un sfătuitor, un dascăl, un povestitor cu har, un spirit boem, un artist valoros.

Freamătul șezătorii s-a stins încet, oaspeții casei-atelier risipindu-se cu sufletul plin de emoția momentului. Doar pașii maestrului se mai aud foșnind prin frunze...A fost ziua când ne-am întâlnit la Bistra Mureșului în amintirea lui Ion Vlasiu.

Lasă un comentariu