Încălțămintea de stradă ne bagă boala în casă...

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Arizona, citați de descopera.ro, ne atrag atenția asupra riscurilor la care ne expunem sănătatea prin obiceiul de a continua să purtăm și în casă încălțămintea de stradă în loc să o schimbăm imediat cu papuci de interior. Conform acestora, pe încălțămintea noastră există, în medie, aproximativ... 421.000 de bacterii.

„În studiul nostru, am constatat că printre sutele de mii de bacterii prezente pe încălțămintea de stradă se regăsesc și unele foarte periculoase pentru sănătate, cum ar fi E.coli, care provoacă afecțiuni intestinale sau urinare, Serratia ficaria, responsabilă pentru infecțiile respiratorii, și Klebsiella, care provoacă pneumonia.

Călcăm pe excremente de păsări și de câini sau luăm pe tălpi germeni de pe podelele toaletelor publice, iar toate acestea sunt surse de E.coli. Ba mai mult, frunzele și resturile care se adună pe încălțări pot servi drept hrană pentru bacterii.

Descoperirile noastre nu se opresc însă aici. Dintr-un alt studiu, a reieșit că gudronul de huilă, care se folosește la asfaltarea drumurilor, poate crește riscul de cancer, prin particulele de praf care se atașează de încălțăminte, apoi sunt aduse în casă.

Simplul obicei de a ne schimba încălțămintea de stradă cu papuci de interior, imediat după ce am intrat în casă, ne poate feri de multe neplăceri legate de sănătate, ba chiar de contractarea unor boli grave", ne atenționează oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu