Caracteristicile verii mureșene 2017, până la jumătatea lunii august

Distribuie pe:

După o primăvară relativ caldă și ploioasă, cu cantități de apă aproape duble față de media multianuală, iunie, prima lună de vară, a debutat cu temperaturi ridicate față de cele normale. În acest val de căldură temperaturile maxime la Tg.-Mureș au ajuns până la 29,5° C față de maximele normale de 24-25° C. În data de 7 iunie un ciclon secundar, aparținând Ciclonului Islandez a adus o răcire și ploi cantitative. Până în zilele de 17-18 iunie, soarele a predominat cerul, temperaturile au fost apropiate sau ușor mai ridicate față de normalul perioadei, și nu am mai avut precipitații. În 17 iunie, în urma unui front rece și a unui nucleu rece în altitudine, iarăsi au scăzut ușor temperaturile, și a mai plouat timp de două zile. Cantitatatea cea mai mare a căzut în data de 21 iunie, de 25 l/mp, în urma unei furtuni violente, care a provocat și inundații, inclusiv pe străzile orașului. Peste 2 zile, un front rece a traversat nordul țării, cu averse de ploaie, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și chiar de grindină, pentru care au fost și emise mai multe avertizări meteorologice de cod portocaliu pe raza județului Mureș. Până la sfârșitul lunii, aproape în fiecare după-amiază s-au semnalat averse de ploaie, dar acestea au fost deja mai slabe din punct de vedere cantitativ, cu toate că temperaturile erau în creștere, maxima lunară ajungând până la 34,2° C în data de 29. Per ansamblu, la Tg.-Mureș, luna iunie a fost cu aproape 2 grade mai caldă decât în mod obișnuit și cantitatea de precipitații au fost apropiate de cele multianuale, cu toate că, de fapt, au fost numai 4 zile cu cantități însemnate de apă.

Prima decadă a lunii iulie a fost normală din punct de vedere termic, cu ploi relativ slabe în aproape fiecare zi. După 2 zile tropicale, cu temperaturi maxime de peste 30° C, în data de 12 iulie, în urma unui front rece temperaturile au scăzut cu aproape 10 grade de la o zi la alta, și s-au semnalat averse de ploaie cu caracter torențial, la Tg-Mureș, în după-amiaza zilei de 13 iulie. Într-o jumătate de oră au căzut 33 de litri de apă, ceea ce e aproape jumătate din cantitatea pe întreaga lună. În 15-16 iulie, un nucleu rece în altitudine a adus averse de ploaie, dar în general slabe cantitativ. A urmat o săptămână foarte caldă, cu temperaturi maxime de peste 30° C și fără precipitații. În perioada 25-28 vremea a fost mai răcoroasă și ploioasă, ca luna iulie să se termine cu începutul încă unui val de căldură, când s-a înregistrat și cea mai ridicată temperatură a lunii, de 34,7° C.

Acest val de căldură a fost cauzată de avansarea unei mase de aer uscată și caldă dinspre nordul Africii. În prima săptămână a lunii august au fost emise multe avertizări de caniculă, inclusiv cod ROȘU și pentru județul Mureș pentru zilele de „foc" din 4 și 5 august, și portocaliu pentru data de 6. Am avut parte de 6 zile caniculare, adică temperaturile maxime au fost peste 35° C, în data de 5 august la Tg-Mureș ajungând chiar la 38,2° C, unde alături de majoritatea stațiilor meteorologice ce aparțin Centrului Meteorologic Local Tg.-Mureș, s-au depășit și temperaturile maxime absolute zilnice. Valul de căldură a fost întrerupt cu două zile mai ploioase, când unele furtuni au fost mai violente, producând și pagube materiale în zona orașului. Începând cu 8 august, a revenit căldura, temperaturile maxime depășind 30° C. În 13 august în urma unui sistem frontal dinspre vestul Europei, împreună cu un nucleu rece în altitudine a adus mult așteptata răcire, temperaturile revenind la valorile normale pentru această perioadă.

Lasă un comentariu