Primarul municipiului Târgu-Mureș, dr. Dorin Florea: Administrația, încotro?

Distribuie pe:

Neclaritățile, „bâlbâielile", caracterul precar și aproximativ al normativelor și ghidurilor de infrastructură creează întârzieri nepermise în accesarea de fonduri europene, mai ales în ce privește proiectele cu adresare periurbană și interregională, a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului Târgu-Mureș, dr. Dorin Florea. Așa cum se prezintă, aceste norme sunt „negândite, sumare și aproape de neluat în calcul", a explicat edilul, dând ca exemple Calea Sighișoarei și drumul de legătură Corunca-Ernei, lucrare întârziată cu peste un an de zile, în momentul de față, și care va fi „un dezastru, o bătaie de joc la adresa fondurilor europene". Din păcate, proiectul în valoare de 82 milioane de euro (catalogat de primar ca „foarte prost") nu a fost respins de cei care aveau această posibilitate, respectiv Consiliul Județean și unitățile administrativ-teritoriale implicate, în condițiile în care obiectivul putea fi realizat cu doar 10 milioane de euro, dacă ar fi fost asumat de municipalitate.

Întrucât Centura Târgu-Mureș se prefigurează a fi „un eșec de proporții", a fost conceput, la nivelul administrației municipale, un proiect alternativ, prin care se are în vedere dublarea străzii Livezeni, asigurând legătura cu Calea Sighișoarei și permițând ieșirea din oraș, fără blocarea traficului. Se impune, de asemenea, readucerea în discuție a controversatului „drum prin pădure", blocat, ani de zile, de ONG-uri așa-zise „de protecție a mediului înconjurător", dar și de politicieni, preocupați, și ei, de… confortul liliecilor ce zboară prin zonă.

În altă ordine de idei, primarul a atras atenția că, deși noua Lege a salarizării evaluează corect funcția din administrație, prin interpretările răuvoitoare și prin comentariile nefondate vizând retribuirea, chipurile „fabuloasă" a edililor, s-a reușit discreditarea și decredibilizarea unei instituții - primăria - situată, mult timp, în rândul celor mai apreciate entități. „Această discreditare - este de părere dr. Florea - creează unul dintre cele mai mari haosuri pentru că vorbim de locul în care administrația se întâlnește cu cetățeanul, ale cărui interese este chemată să le reprezinte".

Pe de altă parte - a ținut să precizeze primarul - din cauza neuniformității privind criteriile și decizia în materie de creștere a salariilor la diferite niveluri ale administrației (consilii județene, primării), asistăm, deja, la „valul de plecări și veniri", migrarea spre consiliile județene. Fenomenul va determina, în timp, deficiențe majore în funcționarea a cel puțin 1.000 de primării din țară, mai ales din orașele mici, primării care se vor vedea nevoite să disponibilizeze angajați, nemaiputându-le plăti salariile. „Am dispus, în ședință operativă, ca, până la 1 octombrie, toate direcțiile din primărie să propună soluții, să se consulte, încât să începem, în Consiliul Local, dezbateri privind externalizarea unor activități, pentru a evita disponibilizări, în viitor, fiindcă altminteri nu vom putea face față", a tranșat dr. Dorin Florea.

„Administrația, încotro?", se întreabă primarul de Târgu-Mureș, reiterând necesitatea unui cadru legal clar, neechivoc, neinterpretabil, negenerator de corupție, în domeniul administrației publice.

În fine, celor care și-au făcut o jalnică „profesiune de credință" din a-l denigra, constant și cu un sârg demn de cauze mai nobile, dr. Dorin Florea ține să le reamintească faptul că nu a fost crescut prin case de copii, ci într-o familie demnă și onorabilă, a cărei imagine nu poate fi târâtă în mocirla mustind de gunoaie, a decăderii umane, din care… își trag seva detractorii săi.

 

Lasă un comentariu