„Pragurile Transilvănene" ale pictorului Cornel Vana, la Galeria de Artă „Unirea" din Târgu-Mureș

Distribuie pe:

Sufletul artistului răzbate din fiecare operă pe care o creează, renaște cu fiecare plăsmuire a sa, iar ceea ce a sădit Dumnezeu, ceea ce are omul sfânt, este surprins de pictori, pe pânză cu finețe și rafinament. Pictorul Cornel Vana a încântat mureșenii cu pânzele dânsului pline de viață prin Expoziția Personală de la Asociația Artiștilor Plastici din Târgu-Mureș. Pictorul Cornel Vana, o personalitate marcantă, este nelipsit de la activitățile organizate de domnul Ilarie Gh. Opriș, președinte al Asociației Artiștilor Plastici Mureș: expoziții personale, expoziții colective și tabere de creație.

Numeroasele expoziții personale ale pictorului Cornel Vana au încântat prin complexitatea compoziției, dar și prin tematica diversificată ce o propune. A avut expoziții personale în Turda în 1989 la Sala Expo, în anii 1998, 1996 și 2014 la Turda la Muzeul de Istorie, la Cluj în anul 1994, 2007, 2009 la Muzeul de Artă, la Cluj în anul 1997 la Casa Universitarilor și la Galeria „Paul Sima", la Turda în anul 1997 la Teatrul de Stat, în anul 1998 la Colegiul „Mihai Viteazul", la Alba Iulia în 2001, la Galeria Uniunii Artiștilor Plastici, în Turda la Sala „Petöfi Sándor", în Turda în anul 2005 la Liceul de Arte și Meserii, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca în anul 2005, la Centrul de Informare Turistică din Turda în anul 2006, la Centrul de Informare Turistică din Cluj-Napoca în anul 2008, la Galeria Municipală din Turda în anul 2010, la Librăria Universității din Cluj-Napoca în anul 2011, la Galeria Diverta din Cluj-Napoca, în anul 2011 la Primăria Satu Mare, la Consiliul Județean Satu Mare, la Asociația Artiștilor Plastici Casa Creației Sătmărene, la Casa Artelor Cluj-Napoca în anul 2012, în anul 2011, 2012 la Salonul de Artă al Galeriei Uniunii Artiștilor Plastici Alba, în 2013 la Radio România Târgu-Mureș, la Galeria Regală Casino Sinaia în anul 2014, la Galeria D' Art Mentana Firenze în anul 2014.

Cu o activitate intensă, pictorul Cornel Vana trăiește prin pictură și pentru pictură și este recunoscut ca un artist de renume atât în țară cât și în străinătate. Lucrările dânsului întregesc colecțiile muzeelor, colecțiile personale ale marilor colecționari de artă din țară și din străinătate. Are lucrări în colecțiile muzeelor: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Muzeul „Gheorghe Lazăr" din Avrig, la Muzeul din Sibiu, la Muzeul Etnografic din Rimetea, la Muzeul din Alba, la Universitatea din Olofstrom în Suedia, la Muzeul „Dr. Rațiu" secția Arte și Meserii din Turda, la Colegiul Național „Mihai Viteazul" din Turda, la Primăria Sinaia, la Muzeul de Artă Contemporană din Sinaia, la Muzeul de Istorie din Turda. Are lucrări în colecții particulare în România, în Italia, în Germania, în Franța, în Suedia, în Rusia, în Anglia, în Irlanda, în Spania, în Japonia, în Grecia, în Australia și peste 150 de lucrări în S.U.A. A publicat cărțile: „Cel care își numără pașii", „Rosturi", „Monografia Cacova Iernii", „Păpușa din iarbă", - volum de poezii publicat în anul 2009, „Și tu locuiești în rana mea" - volum de poezii publicat în anul 2012, Antologii: Dor de dor, Simfonia luminii, - la Cenaclul literar „Octavian Goga" din Cluj-Napoca în anul 2010, Peregrini prin timp, Horea Muntenuș, Scriitori clujeni. Distincții: distins de către „American Biographical Institute," în 2001, Cetățean de Onoare al Comunei Iara din județul Cluj, Diploma de Excelență al Clubului Rotarienilor, Diploma de „Artist al anului" în 2006 acordată de Ziarul 21 din Turda, Diplomă specială pentru promovarea imaginii Municipiului Turda, acordată de Primăria Turda. Este membru al cenaclurilor: „Pavel Dan" și „Quo vadis" din Turda și „Octavian Goga" din Cluj-Napoca, este fost guvernator al Societății „Filarmonia" din Turda, este membru al Asociației Artiștilor Plastici Cluj.

Cu ocazia vernisajului Expoziției Personale de Pictură a pictorului Cornel Vana, din data de 5 august 2017, cu tema „Praguri Transilvănene", domnul Ilarie Gh. Opriș, președintele Asociației Artiștilor Plastici Mureș, și domnul Constantin Bogoșel, consilier în Consiliul Local al Primăriei Târgu-Mureș, profesor și inspector școlar la disciplina istorie, au prezentat lucrările expuse pe simeze, apreciindu-le ca fiind de o inestimabilă valoare. Complexitatea compozițiilor redate cu un deosebit talent de artist, splendida combinare a culorilor, dar și tematica diversificată, vin să completeze și să confirme renumele pictorului Cornel Vana.

De ce praguri? Fascinat de lupta omului, de zbaterea ce-o are în străduința de a urca fiecare treaptă, fascinat de dorința omului de a dori mai mult, de a depăși pragurile, provocările vieții, fiind și dânsul un neobosit luptător, ca pictor, prin tematica propusă invită la introspecție, la regăsirea de sine, ne reamintește de frumusețea vieții și ne ajută să ne deschidem sufletele pentru a admira frumosul. Parte din creația lui Dumnezeu, parte din perfecțiunea naturii prezente în creațiile pictorului, un îndrăgostit de meleagurile transilvănene, pictorul Cornel Vana a ales să urce încă o treaptă în desăvârșirea de sine, să depășească încă un prag alături de mureșeni.

În concepția pictorului Cornel Vana treptele urcă și a dorit să arate mureșenilor că iubește aceste plaiuri, a dorit să fie prezent, prin opera dânsului, la Galeria „Unirea", dar și la Galeria „Deisis" din Târgu-Mureș, unde-i putem admira creațiile toată luna august.

Mândri că pictorul Cornel Vana a ales să-și expună opera la Târgu-Mureș, mândri că iubește Mureșul, mureșenii și minunata Transilvanie ne bucurăm de prezența dânsului și îl așteptăm cu drag și în viitor. Îl felicităm și îi dorim ca viitorul să-i fie la fel de luminos, la fel de productiv și de rodnic. Felicitări!!! 

Lasă un comentariu