Târgu-Mureș - Și mai bune, și mai rele…

Distribuie pe:

Târgumureșenii consideră că printre cele mai importante probleme ale municipiului se numără: parcările, transportul public în comun, centura de ocolire a orașului și legătura cu autostrada, lipsa investitorilor străini și a locurilor de muncă, poluarea, lipsa pistelor pentru biciclete, cerșetorii care caută în tomberoane, „orgoliile de dimensiune provincială ale liderilor politici", fenomenul migrației, necorelarea ofertei educaționale cu mediul de afaceri, lipsa investițiilor în turism, învățământ, cultură și asistență socială, „urbanismul haotic", lipsa spațiilor verzi, ritmul lent al finalizării unor lucrări de reabilitare, dar și „conflictele dintre membrii Consiliului Local" și „prea mulți asistați social, care nu fac nimic". Mulți cetățeni sunt nemulțumiți de „colaborarea deficitară dintre instituțiile publice, motiv pentru care se întârzie proiecte importante pentru oraș".

Printre aspectele pozitive ale municipiului, sunt menționate: curățenia din cartiere, posibilitățile de petrecere a timpului liber oferite de Platoul Cornești, Weekend și Cetatea Medievală, potențialul uman, siguranța cetățenilor, organizarea de evenimente culturale pentru toate categoriile de vârstă, multifuncționalitatea Parcului industrial, restaurarea clădirilor din centrul orașului, parcurile de joacă pentru copii, „diversitatea etnică, nu neapărat și calitatea relațiilor interetnice", spitalele private și SMURD, infrastructura medicală. Orașul este catalogat drept „cochet, cu oameni civilizați".

Opt sute optzeci și opt de târgumureșeni au răspuns întrebărilor cuprinse în Chestionarul privind realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Municipiului Târgu-Mureș SIDU 2016-2023.

Cei mai mulți repondenți (31,1%) au vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, urmați de categoria celor cu vârste de 35-45 de ani (28,7%), 45-60 de ani (21,6%), 18-25 de ani (9,7%), peste 60 de ani (8,2%), restul - sub 18 ani. Majoritatea celor intervievați (27,7%) locuiesc în cartierul Tudor, urmați de cetățeni din zonele Dâmbu Pietros, Centru, 7 Noiembrie.

Elaborarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană reprezintă condiția principală pe care trebuie s-o îndeplinească municipiile reședință de județ pentru finanțarea proiectelor individuale în cadrul Programului Operațional Regional 2016-2023. În acest sens, încă din toamna anului trecut, Municipiul Târgu-Mureș derulează o amplă campanie de consultare publică, în cadrul căreia populația, instituțiile publice, ONG-urile, firmele și companiile economice, instituțiile de învățământ și alte entități interesate sunt chemate să participe la definirea unei strategii coerente, în baza căreia se vor elabora viziunea și principalele obiective ale municipiului și se va stabili portofoliul proiectelor propuse pentru finanțare în perioada de referință.

Proxima dezbatere publică este programată pentru începutul lunii octombrie și are ca temă probleme de mediu.

Lasă un comentariu