Sărbătoarea Boiului bun

Distribuie pe:

În locul de hotar numit Bârlibășoaia din satul Boiu, comuna Albești, are loc de patru ani o sărbătoare câmpenească, la care participă nu doar localnicii, ci și oameni veniți din localități învecinate. „Boiu bun", cum îl numesc localnicii, este așezat pe malul stâng al Târnavei Mari, la circa 7 km de Sighișoara.

Ioan Sârbu - boian la origine, cel care a prezentat programul artistic, este și autorul Monografiei localității Boiu, lucrare fundamentată pe o cercetare complexă și bine documentată.

Dl Nicu Cismaș, unul dintre organizatori, a ținut să reamintească faptul că inițiativa organizării acestui festival al tradițiilor a aparținut unui grup de localnici, însuflețiți de dorința de a transmite tinerelor generații, spre păstrare și promovare, „nestemate unice din lada de zestre a satului".

La ediția din acest an, localitățile Boiu, Albești și Țopa au fost bine reprezentate, prin ansamblurile folclorice care și-au dat concursul: Ansamblul „Românașul" din Albești, Grupul folcloric „Arinii" - Boiu, Grupul folcloric „Târnava Mare", condus de Eusevia Șuteu, Grupul folcloric „Doina" Albești, manifestarea constituind un preambul al marii sărbători prilejuite de apropiatul Centenar al Marii Uniri.

 

Lasă un comentariu