LA OARBA DE MUREȘ, FAPTE PENTRU ÎNVEȘNICIREA PATRIEI ROMÂNE

Distribuie pe:

Din septembrie-octombrie 1944, Dealul Sângeorgiului (Iernut), cu blestematele sale cote 409, 495, 477, 463, 453, 421 și cu a sa linie de orizont însângerată, dintre Râpa Lechinței și satul Oarba de Mureș, a intrat în istoria României ca locul în care s-au petrecut scene de un exemplar sacrificiu și eroism legendar, pentru afirmarea drepturilor neamului românesc, pentru eliberarea și reîntregirea României, lupte soldate cu 11.000 de militari români (ofițeri, subofițeri, soldați și gradați) morți, cu 20.000 de răniți, cu mii de familii îndoliate, mulțime de părinți fără sprijin la bătrânețe, femei văduve, copii orfani, vise năruite.

În dimineața zilei de marți, 10 octombrie 1944, un voinic ostaș român, înălțat pe cota 495, flutura drapelul tricolor românesc și striga să-l audă, din om în om, țara întreagă: VICTORIE! Reorganizate, unitățile militare române participante la ,,Operațiunea Oarba de Mureș", au continuat să lupte, executând ordinul ,,Înainte, pentru neam și țară!", până la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc (Carei, 25 octombrie 1944), pentru eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei și capitularea Germaniei hitleriste (9 mai 1945) pentru dezarmarea grupurilor militare germane risipite prin pădurile Austriei (12 mai 1945).

Eroii români de la Oarba de Mureșși Iernut, identificați prin numărul matricol de pe plăcuțele de aluminiu, au fost înmormântați creștinește în gropi individuale cu cruce de lemn la căpătâi. Eroii necunoscuți au fost înmormântați, tot creștinește, în douămari gropi comune. Toate mormintele erau străjuite, de o uriașă troiță de lemn, ridicată la cota 495. În anul 1950, osemintele eroilor au fost deshumate, coborâte și reînmormântate în spațiul sacru de pe ,,Dealul Bisericii", în cimitirul militar actual străjuit de impunătorul Monument inaugurat la 9 mai 1950. De atunci și până astăzi, la Monumentul din satul Sfântu Gheorghe, Iernut, eroii de la Oarba de Mureșși Iernut sunt omagiați cu prilejul Zilei Eroilor (de Înălțarea Domnului), a triplei sărbători de la 9 Mai, a Zilei Armatei Române (25 octombrie).

În cinstea eroilor neamului românesc, care s-au jertfit la Oarba de Mureș pentru România și din dorința de a promova tradițiile naționale și cântecul popular patriotic românesc, începând cu anul 2011, ,,Asociația Pe Mureșși pe Târnave", prin distinsul ei președinte Ciprian Istrate, organizează anual, în data de 15 august, pe platoul Monumentului de la Oarba de Mureș, Festivalul Cântecului Patriotic ,,LA OARBA ȘI LA IERNUT".

La inițiativa economistului Vasile Cornea, primarul orașului Iernut și cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Culturii, administrației publice a județului Mureș, începând cu anul 1985, lângă Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureș, a fost organizată o Tabără de sculptură, cu participarea celor mai renumiți sculptori români, având ca obiectiv înălțarea, în jurul Monumentului, a unui număr de 121 de lucrări de artă, prin care să fie celebrați cei 11.000 de eroi de la Oarba de Mureș.

Până în anul 1995, au avut loc zece ediții ale acestei Tabere de sculptură. A unsprezecea ediție a fost organizată între 20 iulie și 19 august 2017, sub patronajul Consiliului Județean Mureș.

Slujba religioasă de binecuvântare a evenimentului, a fost oficiată de preotul paroh local Marius Seicean și preotul pensionar Ilie Belean.

În aplauzele celor prezenți, domnul Alexandru Câmpean, a înmânat Diplome, conferite de Consiliul Județean Mureș, artiștilor plastici Alexandru Vlad Ciobanu, din București, Ioan Astăluș, din Târgu Mureș, Mihai Gabriel Cozma, Matei Dumitrescu, Dragoș Claudiu Manea, Alexandru Marinete, Mihai Petre Nilă, din București, Radu Granari și Grigore Sultan, din Republica Moldova, Gheorghe Pop, din Târgu Mureș, Dan Paraschiv Tudora, din Galați, precum și Societății Comerciale ,,Vișnea"-Sălaj, pentru calitatea blocurilor de piatră oferite.

Vernisajul s-a încheiat cu duioasele cântări patriotice interpretate de doamna Raluca Focșan Bogătean.

Lasă un comentariu