LOCATARII DE LA BLOC SUNT STRESAȚI ȘI DEPRIMAȚI...

Distribuie pe:

Un inedit studiu privind înghesuiala locativă, realizat de Institutul Român de Sondare a Opiniei Publice (IRSOP), în colaborare BCR, pe un eșantion de 1.040 de respondenți, scoate în evidență faptul că adulții din mediul urban care locuiesc la bloc au stări de nervozitate, sunt stresați și deprimați.

„34% dintre locuitori din mediul urban care dețin o locuință prea mică au stări de nervozitate din această cauză, în timp ce 27% dintre cei chestionați au stări de îngrijorare, iar 25% de iritare. Pe același segment de locatari, 16% sunt fie deprimați, fie au neînțelegeri cu membrii familiei.

Înghesuiala locativă e una dintre problemele cele mai dramatice cu care se confruntă românii. Îi implică în mod special pe cei care locuiesc la bloc și familiile numeroase cu membri care nu se pot separa pentru că nu au venituri disponibile.

Oamenii care trăiesc la înghesuială sunt mai nefericiți. Avem date care arată că acolo unde sunt mai mulți locatari adulți decât camere de locuit, neînțelegerile și certurile sunt mai frecvente, iar oamenii sunt mai nervoși și mai deprimați, probabil și datorită lipsei de intimitate.

Cele mai multe persoane (32%) care trăiesc în locuințe la bloc cu mai multe persoane decât numărul de camere, au vârste cuprinse între 18 și 34 de ani, iar peste un sfert (29%) au vârste între 35 și 64 de ani.

În acest context, mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate (56%) locuiesc în blocuri de locuințe, iar 28% dintre cei chestionați au venituri de peste 3.000 de lei pe lună.

Principala problemă a locuinței este legată de vechime (47% dintre respondenți), urmată de nevoia de reabilitate (32%) și de faptul că e nezugrăvită de mult (28%).

Există cazuri în care, într-un apartament de două sau trei camere, trăiesc împreună trei generații...

Confortul privind condițiile de locuit este definit ca fiind starea de bună dispoziție fizicăși mentală, datorată factorilor externi, care pot fi de multiple naturi, însă satisfacția în legătură cu mediul interior este o noțiune subiectivă, ce depinde de fiziologia fiecărei persoane", se arată în raportul IRSOP.

Lasă un comentariu