Gânduri la o nuntă de aur!

Distribuie pe:

Există momente în viața noastră, atât de trecătoare pe acest lut pe care suntem firișoare de nisip și niște secunde de pământ, momente în care, amintindu-ne de fericirile și bucuriile unui timp de odinioară, trebuie să facem, pe un drum al amintirii, o întoarcere în timp, o întoarcere în memorie. Iar o nuntă de aur oferă, întotdeauna, un bun, un fericit prilej.

Cu 50 de ani în urmă, Petrică și Geta și-au unit destinele, formând familia Curticăpean, în acel sfânt jurământ, în acea credință strămoșească, să meargă, împreună, pe calea aleasă, în care, uneori nu sunt numai bucurii, fericiri și zile însorite, ci și poticneli inerente, așa cum se mai întâmplă în viață, pe care le-au trecut, încrezători în soarele zilei de mâine.

Ne-am cunoscut în acele vremuri, de demult, și prieteni, de-o viață, am rămas. Prieteni, nu doar tovarăși de drum pe un anumit segment al existenței noastre.

Doamne, ce tineri și frumoși eram cu 50 de ani în urmă! Ce încrezători eram într-un viitor mai bun! Cum mai recitam (și citeam) atunci, cu Petrică, în acea mică încăpere plină de cărți din apartamentul familiei Curticăpean, supravegheați, cu acea vizibilă încântare, de Geta, versuri din Eminescu, Coșbuc, Goga, Blaga, Cotruș, dar și din Esenin!

Iar anii au trecut, „ca nori lungi pe șesuri". Petrică era un excelent profesor de română, devenit director, Geta - formatoare de viitori oameni, atât de necesari în această societate românească.

Apoi, pentru Petrică, a venit vremea poeziei, eu fiind cel care i-am prezentat și am scris despre toate cărțile lui, un talentat poet al Câmpiei Transilvaniei.

Geta și Petrică au trudit, o viață, în morala noastră creștină, în credința strămoșească, în Biserica Neamului, pentru a lăsa, în urma lor, numele cel bun. Dar și copii și nepoți, spre neuitarea numelui, a dăinuirii omenești.

Și am rămas prieteni buni, după atâția ani duși. Și iată-ne la cei 50 de ani ai nunții de aur! Iar dacă atunci, cu cincizeci de ani în urmă, le doream „casă de piatră", azi le dorim „casă de aur".

O „casă de aur" le urăm cu aceeași bucurie, cu o statornică prețuire și prietenie!

La mulți ani și sănătate!

Lasă un comentariu