CARAVANA CULTURII LA TÂRNĂVENI!

Distribuie pe:

„Porni la drum o caravană/Cu traista plină de povești/A colindat așa prin țară, /Prin locuri sfinte, pitorești"... (Marian Barascu, poet coordonator al Caravanei Culturale). Caravana Culturală, aflată într-un turneu prin țară, a poposit, pe data de 17.08.2017, la ora 17, la Târnăveni, din respect și considerație pentru cultura acestui oraș. Face parte dintr-o campanie națională de sporire a vizibilității creatorilor români contemporani și cunoașterii valorilor românești, autentice promovării tinerelor talente pe tărâm cultural, în care oamenii de cultură alcătuiesc un capitol de imagine uriaș, dar insuficient valorificat. Este un proiect major pentru sensibilizarea opiniei publice, în sensul profundului respect și al dragostei pentru actul cultural, pentru frumos, dar și pentru oamenii care apreciază, prețuiesc și respectă valorile culturale.

Protagoniștii acestei caravane sunt poeți, scriitori, cântăreți și graficieni de primă mână care se respectă unii pe alții, se caută unii pe alții, întrucât se aseamănă în dorințele lor de a face cultură adevărată, „umanizării prin cultură" și transcederii conștiinței naționale prin intermediul poeziei, prozei, eseului, picturii și cântecului. O lecție de elitism. O lecție de profesionalism.

Inițiativa organizării acestui turneu cultural aparține Bibliotecii Județene „Antim Ivireanu" Vâlcea, Asociației „Rusidava Culturală Drăgășani", Ligii Femeilor creștin-ortodoxe din Râmnicu Vâlcea și editurii „Rhitcom" Drăgășani. Coordonatorul Caravanei Culturale este poetul Marian Barascu, președintele „Asociației Rusidava Culturală", membru al L.S.R. - filiala Vâlcea, însoțit de mari personalități ale lumii culturale din România.

Scopul acestui interesant și foarte valoros turneu prin țară este acela de a păstra și duce în memorie tradițiile culturale din toate regiunile țării, dar și regretul că prea puțini mai sunt aceia care încearcă să transmită mai departe ceea ce este al nostru, românesc. Să punem stavilă în calea uitării, să afirmăm că și poporul acesta are genii care merită atenție. Păstrarea tradițiilor noastre trebuie să aibă prioritate în fața modelelor din import. Traseele și itinerariile Caravanei Culturii constituie prilej pentru a face noi legături cultural-umane, informații, inițiative și preocupări atât cu personalități locale, cât și cu instituții de primă mână, menite a promova valorile naționale românești. Aflată în turneu prin țară la a două ediție, Caravana Culturală și-a început periplul la Curtea de Argeș (12 august), apoi la Turnu Severin (13 august), Timișoara (14 august), Baia Mare (15 august), Satu Mare (16 august), pentru că în data de 17 august 2017, halta de oprire să fie la Târnăveni, destinație care oferă întotdeauna generozitate și ospitalitate vizitatorilor săi, răsfățul unui cadru natural, curat, proaspăt și revitalizant, bogății culturale, oameni și fapte de o bogăție de neprețuit, patrimoniu cultural și istoric valoros. Organizatorii întâlnirii membrilor Caravanei cu personalitățile culturale de la Târnăveni au fost doamna Elena Cristea, care „mănâncă poezie pe pâine", și neobositul poet Dumitru D. Silitră, acțiunea fiind desfășurată în Sala Mare a Muzeului Municipal din Târnăveni, special amenajată în acest scop.

La această frumoasă, fermecătoare și constructivă acțiune, foarte bine organizată, au participat cu însuflețire majoritatea poeților, scriitorilor, pictorilor, reprezentanți ai culturii târnăvene. Scriitori: Nicolae Fola, Aurel Hâncu, Viorica V. Costea, poetul Valer Popean, Moldovan Iuliu și Ionasiu Radu - pictori, membri L.S.R. - filiala Mureș, poeți și scriitori: Petru Lechințan, Viorica Feierdean, Vanda Ani, Viorica Sutu, Mihaela Cernea, Gina Moldovan, Dumitru D. Silitră și Elena Cristea, amfitrionii întregii acțiuni, care s-au întrecut pe sine în organizarea, primirea și găzduirea musafirilor cu multă dragoste pentru cultura Târnăveniului. Toate acestea, îmbinate cu frumusețea mediului înconjurător al localității și deschiderea spre evoluția înspre mai bine a locuitorilor. În preambulul dezbaterilor și prezentării participanților, profesorul Ionel Covrig, președintele „ASTRA" Despărțământul Gheorghe Oprean Târnăveni, a prezentat, fidel și consistent, activitatea culturală și bogăția creațiilor culturale din orașul de pe Târnava Mică, orașul industrial de odinioară, necazurile și bucuriile lui, dorința în continuare pentru progres și prosperitate a locuitorilor, inclusiv prin cultură.

Bucurie mare, muzică și poezie pentru cele mai sensibile inimi, cuvinte de adâncă înțelepciune, noi prieteni și adrese, schimbări de cărți și idei, toate împletite cu o seară de neuitat pentru cei prezenți. O seară în care cultura românească a fost iubită, sărbătorită, dorită și, mai ales, simțită în toate formele ei.

A doua zi, 18.08.2017, înainte de plecarea Caravanei spre Sighișoara, membrii Caravanei au fost întrebați: ce le-a plăcut cel mai mult la Târnăveni? Răspunsurile au fost variate: frumusețea steagurilor tricolore la toate casele de pe marginea șoselei, în comuna Cucerdea; patriotismul acestor oameni, întâmpinarea și primirea noastră la granița Târnăveniului de pe dealul orașului; parcarea restaurantului Stejarul; dialogul purtat cu oamenii de cultură ai Târnăveniului; nivelul superior și ridicat al acestora; cazarea și masa, oficiul de gazdă exemplar al doamnei Elena Cristea, în casa ei din comuna Băgaciu; dezinvoltura poetului Dumitru D. Silitră.

Mulțumiri Caravanei Culturale și felicitări!

Lasă un comentariu