La Sărmașu, Reuniunea Culturală „Câmpia Transilvaniei în Cultură și Istoria Națională"

Distribuie pe:

Într-o bună tradiție sărmășeană, Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu" din Sărmașu, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Biserica Ortodoxă Sărmașu, Asociația Culturală „Graiul Câmpiei", e prezentă în programul „Zilele orașului Sărmașu" - ediția a XV-a, cu un program consistent, în care sunt antrenați importanți oameni de cultură mureșeni și nu numai.

Manifestările, cu începere de la ora 10,00, se vor desfășura vineri, 25 august, la sediul bibliotecii și la Mănăstirea „Sf. Mina".

În deschidere, vernisajul expoziției de artă plastică, cuprinzând lucrări realizate de copii, în cadrul Taberei „Vara printre cărți", ediția III-a.

În același cadru, va avea loc și vernisajul expoziției de pictură „Interferențe cromatice", autor Veress Zsuzsa.

În încheierea programului de dimineață, prof. Ciprian Fărcaș, va face o videoproiecție cu tema: „Personalități locale".

După amiază, de la ora 17,00, într-o ambianță cultural-religioasă a Mănăstirii „Sf. Mina", va fi omagiată personalitatea lui Alexandru Papiu Ilarian. Va fi dezvelit un bust al acestuia, realizat de Ioan Astăluș, și se va oficia o slujbă de pomenire. Nemeș Petru și Dimitrie Poptămaș vor face prezentarea „190 de ani de la nașterea lui Alexandru Papiu Ilarian".

În același cadru vor fi lansate lucrările: „Calvarul românilor deportați în toamna anului 1944. Jurnalul lui Florian Mornăilă (1944 - 1945). Cazul atrocităților de la Sărmașu", ediție îngrijită de dr. Vasile Lechințan, „Știință și religie", de pr. Ilie Bucur, „Secretele nutriționismului", de Oana Bogdana Pop, alte cărți semnate de autori mureșeni, apărute în cursul anului 2017.

Participă ca invitați, Lazăr Lădariu, Nicolae Băciuț, Răzvan Ducan, Valentin Marica, Mircea Dorin Istrate, Mihaela Rașcu, Voichița Nemeș, Gabriella Costescu, Nadia Fărcaș, Marius Pașcan, deputat în Parlamentul României.

Se alătură acestora membrii Corului RAM, din Târnăveni, ai Cenaclului „Creneluri Sighișorene"ai Ligii Scriitorilor, filiala Mureș și Maramureș.

Oana Bogdan Pop și Traian Comșa vor susține recitaluri muzicale.

Artizanul manifestării este Dinuca Burian. 

Lasă un comentariu