Legea se respectă

Distribuie pe:

În urmă cu o lună de zile am sesizat, Instituția Prefectului, prin sesizarea înregistrată cu nr. 30244/SVI, cu privire la faptul că din pășunea localității Dileu Vechi, comuna Ogra, o suprafață de cca. 10 ha a fost transformată în teren agricol, încălcând OUG 34/2013 și Legea 26/2014. Este interzisă schimbarea destinației terenului, din pășune în teren agricol.

În urma adresei transmise de către Primăria comunei Ogra, atât mie, cât și Instituției Prefectului, am constatat faptul că nu corespunde adevărului cu privire la restituirea către unele persoane, la care li s-a atribuit o parte din pășune. Nu este legal întrucât pășunea din Dileu Vechi a aparținut locuitorilor satului, care au parcele mici, numite iușuri, pentru o vacă sau mai multe, și câteva oi, și care sunt suprafețe ce nu depășeau 2-3 ari.

Referitor la baza sportivă, aceasta era înainte de colectivizare, teren de fotbal. Localitatea avea echipă cu echipament și președinte al secției de fotbal. Acest teren de fotbal a fost făcut în urmă cu 70 de ani.

Prin adresa Prefecturii, trimisă în anul 2004, s-a arătat că terenul de fotbal nu a fost proprietatea fostului C.A.P., s-au făcut construcțiile fiind de interes național, dar acel teren, după desființarea C.A.P.-ului, a devenit pășune și teren de fotbal.

De asemenea, Primăria comunei Ogra nu specifică ce s-a întâmplat cu terenul deținut de școala Dileu Vechi, cine îl folosește, deoarece se află pe suprafața localității Dileu Vechi.

Din terenul numit comori, prin care se face referință, domnul Deteșan Victor (decedat), nu a fost pus în posesie, deși copiii lui au fost la primărie cu adresa Prefectului care specifica punerea în posesie, dar nici până astăzi nu au fost puși în posesie. Dacă în satul Dileu Vechi a început reducerea pășunii, acum s-a întâmplat și în localitatea Ogra, locuitorii din comună relatându-mi faptul că pe pășunea comunei Ogra s-ar face o pescărie, de care nu este străin primarul comunei.

În activitatea mea de 23 de ani, pe tărâm social, ca președinte de sindicat, având Uniunea Sindicală Solidaritatea, am participat la multe ședințe de dialog social, unde s-au arătat multe nereguli privind viața socială și abuzurile. Prefecții au oprit aceste nereguli și organele abilitate, la dispoziția Prefectului, au efectuat verificări și în majoritatea cazurilor s-au rezolvat problemele ridicate.

Consider faptul că, Instituția Prefectului, va analiza la fața locului cele sesizate, prin organele competente, și va lua măsuri de îndreptare a tuturor neregulilor.

Prin activitatea mea profesională cunosc bine primăriile din județ, unde primarii au transformat comunele și satele, în localități dotate cu utilități, drumuri asfaltate, cămine culturale noi, etc. Reprezentantul Primăriei comunei Ogra ar trebui să meargă în comuna Sânpaul să vadă aspectul comunei și al satelor aparținătoare, cu străzi asfaltate, alimentate cu apă și canalizare.

La Primăria comunei Ogra se umblă cu cămăși apretate, dar le-aș recomanda să-și ia cizme de cauciuc, să vadă drumurile pe hotarul satului, imposibil de parcurs cu autoturismul. Din arondarea unor terenuri și din venituri s-ar putea repara foarte multe. În alte comune deținătorii de utilaje agricole plătesc bani pentru întreținerea drumurilor pe lângă tarlalele de recoltă, nu degeaba comuna Ogra este printre cele mai sărace comune din județ.

Pentru clarificare, vă depun o fotografie realizată la intrarea în comună.

P.S. D-le Primar, afirmați faptul că au votat consilierii locali atribuirea de pășune și punerea în posesie, dar este ușor pentru dumneavoastră să contracandidați la fotoliul de primar PSD și UDMR. I-ați angajat în cadrul primăriei ca agenți agricoli și la serviciul de pază. Fără opoziție, foarte ușor trec hotărârile consiliului local.

24.08.2017

Târgu-Mureș

 

Cu considerație,

Ștefan Budai (Dilianul)

Lasă un comentariu