ȘTIRI * ȘTIRI * ȘTIRI

Distribuie pe:

TĂRICEANU CERE GUVERNULUI SĂ NU PUBLICE ÎN MO ORDONANȚA PE ANTICIPATE

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, solicită Guvernului Orban să renunțe la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanței de urgență referitoare la alegerile anticipate, considerând-o „o palmă dată democrației".

În opinia sa, dacă această ordonanță va intra în vigoare, va reintroduce turismul electoral, mărind posibilitățile de vot multiplu și de fraudare a alegerilor.

„Pe vremea când eram președintele PNL, partidul era principalul adversar al turismului electoral și cel mai vocal avocat al votului democratic, în condiții corecte și transparente. Prin actuala ordonanță, Guvernul Orban face exact contrariul a ceea ce făcea PNL al cărui președinte eram. Dacă această ordonanță va intra în vigoare, ea va reintroduce turismul electoral, mărind posibilitățile de vot multiplu și, în final, de fraudare a alegerilor. Chiar dacă sistemul STS ar fi în totalitate sigur (bună glumă!) tot am fi în situația total anormală ca un parlamentar din Cluj să fie ales de cetățeni cu domiciliul în Teleorman sau Dolj, în vreme ce parlamentarii din București sau Constanța ar putea fi aleși de cetățeni din Satu Mare sau Suceava. Această modificare nu este o încurajare a prezenței la vot, ci o mașinărie de fraudare a alegerilor.

El a arătat că a doua modificare „complet nedemocratică" este noua barieră pusă partidelor mici de a avea reprezentanți în secțiile de votare.

„Dacă până acum legea, oricum foarte dură, prevedea ca partidul să aibă un grup parlamentar, noua ordonanță prevede că partidul trebuie să aibă grupuri în ambele Camere. Știm ce se întâmplă când nu ai reprezentanți în secțiile de votare: voturile tale sunt tranzacționate sau anulate în favoarea partidelor mari care au reprezentanți. În final se ajunge ca partidele care nu au reprezentanți să nu mai facă pragul, iar voturile lor sunt redistribuite celor mari. Prin această manevră frauduloasă, partidele mari ajung să primească în mod total incorect voturile pe care cetățenii le-au dat, de fapt, altor partide. Așa sunt deturnate, mai bine zis furate, voturile cetățenilor români în favoarea celor mari. Curată democrație!", a spus Tăriceanu.

Călin Popescu-Tăriceanu consideră că această OUG duce România cu 20 de ani în urmă.

„Nu știu ce să cred. Ori partidul de guvernământ se pregătește de o mare fraudă electorală, ori Guvernul Orban face tot ce poate să enerveze toți actorii politici ca să fie sigur că pe 24 februarie va pleca acasă. Dacă dorim să ne întoarcem cu 20 de ani în urmă putem să acceptăm această OUG. Dacă în schimb vrem alegeri corecte, nu putem fi de acord cu așa ceva. Ordonanța nu a fost publicată în Monitorul Oficial și solicit Guvernului Orban să renunțe la publicarea ei. Pentru democrație, pentru românii care vor ca votul lor chiar să conteze", a transmis Tăriceanu.

 

 

 

TURCAN: SOMEZ PSD SĂ VOTEZE ÎN PLENUL SENATULUI ÎN FAVOAREA ADOPTĂRII OUG PRIVIND ANTICIPATELE

Prim-vicepreședintele PNL, vicepremierul Raluca Turcan, critică votul din Comisia juridică a Senatului privind OUG pentru organizarea alegerilor anticipate și solicită PSD să voteze în plen în favoarea adoptării acestui act normativ.

„În mod complet iresponsabil și într-o bătaie de joc totală la adresa diasporei, majoritatea PSD din Comisia Juridică a Senatului a respins OUG privind organizarea alegerilor anticipate! (...) Pesediștii pur și simplu nu renunță la obsesia de a pedepsi diaspora pentru înfrângerile usturătoare suferite în alegerile din ultimii ani și au găsit o nouă modalitate prin care să se răzbune. Somez PSD să renunțe la aceste practici și să-și schimbe votul în plenul Senatului! Dacă mai au măcar un dram de responsabilitate și înțeleg să nu arunce totul în aer, în speranța că așa pun bețe-n roate Partidului Național Liberal, atunci să voteze în Senat în favoarea adoptării OUG privind alegerile anticipate!

Altfel, votul PSD din Comisia Juridica de azi reprezintă un alt motiv pentru a susține, fără urmă de îndoială, că avem nevoie rapid de un nou Parlament, legitim și reprezentativ", a scris Turcan pe Facebook.

Ea susține că acest act normativ conține două prevederi „foarte utile" și „importante" pentru românii din străinătate, respectiv extinderea intervalului de vot la trei zile și dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora.

Comisia juridică a Senatului a acordat, marți, un raport de admitere pentru respingerea Ordonanței de Urgență a Guvernului privind organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen.

Comisia a adoptat un amendament propus de UDMR prin care a fost modificat titlul actului normativ din „proiect pentru aprobarea OUG" în „proiect pentru respingerea OUG".

 

SUSȚINEM O CREȘTERE A FONDURILOR DE COEZIUNE ȘI O IMPLEMENTARE CORECTĂ A POLITICII AGRICOLE COMUNE

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a avut luni, la Bruxelles, o întâlnire cu președintele Parlamentului European, David Maria Sassoli, pe tema bugetului european.

„Am continuat seria întâlnirilor de astăzi cu o discuție constructivă pe care am avut-o cu domnul David Maria Sassoli, președintele Parlamentului European, pe tema bugetului european. Susținem o creștere a fondurilor de coeziune și o implementare corectă a politicii agricole comune. Am subliniat determinarea PSD de a colabora strâns cu actuala conducere a Parlamentului European pe principalele teme europene", a scris Ciolacu pe Facebook.

El a adăugat că l-a invitat pe Sassoli să viziteze România și să țină un discurs în fața plenului reunit al Parlamentului, iar acesta a acceptat.

Marcel Ciolacu s-a aflat luni și marți într-o vizită la Bruxelles, prilej cu care a avut mai multe întâlniri cu lideri europeni.

 

NU AU FOST IDENTIFICAȚI ALȚI ROMÂNI, PE DIAMOND PRINCESS, CU NOUL CORONAVIRUS; PASAGERII POT PĂRĂSI NAVA

Până în prezent, nu au fost identificați alți cetățeni români printre persoanele de pe nava Diamond Princess ale căror rezultate medicale să fi confirmat prezența coronavirusului, pasagerii putând pleca de pe vas începând de miercuri, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

MAE arată că, după finalizarea perioadei actuale de carantină în data de 19 februarie, pasagerii vor putea părăsi vasul pe baza unui certificat medical eliberat de autoritățile japoneze.

Cetățenii români, membri ai echipajului, pot fi supuși unei noi perioade de carantină de 14 zile începând cu data de 19 februarie, în funcție de evoluția situației de la bordul navei. Decizia cu privire la continuarea activității pe vas sau revenirea în țară, la expirarea perioadei de carantină, va fi luată de către aceștia de comun acord cu compania care operează nava, precizează MAE.

Starea de sănătate a cetățeanului român diagnosticat pozitiv pentru coronavirus, care a fost transferat într-o unitate medicală japoneză, este în continuare bună, anunță Ministerul român de Externe.

Lasă un comentariu