Oarba de Mureș: 121 DE SCULPTURI ÎN CINSTEA CELOR 11.000 DE EROI CĂZUȚI ÎN LUPTELE DIN TOAMNA ANULUI 1944

Distribuie pe:

Consiliul Județean Mureș a decis, în acest an, să se implice, prin Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, în organizarea celei de-a XI-a ediții a Taberei de Sculptură de la Oarba de Mureș.

Astfel, cu sprijinul Primăriei Iernut și a Consiliului Local Iernut și, beneficiind de expertiza domnului Vasile Cornea, în perioada 20 iulie - 20 august, 11 sculptori s-au „luptat" cu blocurile masive de piatră de Viștea, pentru a aduce un omagiu eroilor căzuți la Oarba, dar și pentru a închide cercul deschis în anul 1985 și a completa parcul cu încă 11 sculpturi, numărul total al acestora ajungând la 121.

Încă din anul 1085, primarul de la acea vreme al Iernutului, Vasile Cornea, a demarat un amplu proiect artistic - Tabăra de Sculptură de la Oarba de Mureș. Aceasta urma să se deruleze în 11 ediții, la fiecare ediție fiind invitați 11 sculptori, care trebuiau să realizeze 11 sculpturi. Așa a început povestea celui mai mare parc cu sculpturi din această zonă a țării, parc ce se află lângă Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureș.

Cu eforturi considerabile, în cei 32 de ani de la demararea proiectului, au fost organizate zece ediții ale acestei tabere, în cadrul cărora au fost realizate 110 sculpturi, care reflectă viziunea artiștilor asupra sacrificiului celor 11.000 de soldați care și-au dat viața în bătăliile purtate la Oarba de Mureș, în toamna anului 1944.

Cele 11 sculpturi realizate în acest an au fost vernisate în data de 19 august, creatorii lor fiind Ioan Astăluș - „Poarta celor 11.000 de suflete de la Oarba de Mureș", Alexandru Vlad Ciobanu - „Ego Mortem", Mihai Cozma Gabriel - „O.M., Oarba de Mureș", Radu Granaci (Republica Moldova) - „Pieta", Dragoș Manea - „Veșmânt", Alexandru Marinete - „Jertfă", Mihai Petre Nilă - „Unknown", Gheorghe Pop - „Sacrificiu", Grigore Sultan (Republica Moldova) - „Cele 11 măicuțe", Dan Tudora - „T34-cavou spre cer", și Matei Dumitrescu - „Horă la apus de soare".

La nivelul Consiliului Județean Mureș, au început, încă din anul 2012, discuțiile legate de situația Monumentului de la Oarba de Mureș, dorindu-se ca acesta să intre în proprietatea județului Mureș. Acest lucru a fost concretizat, iar anul acesta, Consiliul Județean Mureș a decis să se implice în organizarea celei de-a XI-a ediții a Taberei de Sculptură.

Consiliul Județean Mureș a reușit nu doar preluarea în proprietate a parcului și Monumentului de la Oarba de Mureș, ci și a drumului de acces, astfel încât să se poată dezvolta un proiect de reabilitare și punere în valoare a zonei.

În acest sens, au fost demarate discuțiile cu organismele abilitate, pentru organizarea unui concurs național de soluții pentru amenajarea obiectivului. După realizarea acestuia, Monumentul și parcul aferent, va fi dat în administrarea Muzeului Județean Mureș. 

Lasă un comentariu