Zilele comunei Ceuașu de Câmpie, la a IV-a ediție

Distribuie pe:

Câmpia Transilvană, localitatea Ceuașu de Câmpie, sâmbătă și duminică (25 și 26 august 2017) a fost în sărbătoare, zilele comunei aflate la a patra ediție.

Manifestarea a fost organizată de Primăria și Consiliul local Ceuașu de Câmpie.

Primarul Szabo Jozsef-Levente a dat „adunarea" serbării la 25 august pentru ora 15 în fața Primăriei, de unde a pornit defilarea spre locul de desfășurare al manifestării, curtea școlii gimnaziale.

Primarul, ca o bună gazdă, și-a primit cum se cuvine oaspeții de seamă. Gospodarii satului au adus roadele toamnei care au făcut parte din ritualul defilării.

La aceasta, au participat cu mic cu mare, sătenii, elevii școlii gimnaziale îmbrăcați în costume populare și în costume „de luptă" , precum și grupuri de copii din ansambluri de dans, invitați la manifestare.

Deschiderea oficială a început sâmbătă la ora 16,30 cu un discurs al primarului Szabo Jozsef-Levente, care îl avea alături pe viceprimarul comunei, domnul Togănel Petru, și pe consilierii locali.

Domnul primar s-a adresat localnicilor prezenți: „În calitate de primar, mă străduiesc, alături de echipa mea, să duc la bun sfârșit munca pe care mi-am asumat-o și pentru care domniile voastre m-ați mandatat. În același timp, sunt conștient că nu pot realiza nimic singur. Nimeni nu poate. Eu cred într-un viitor demn și puternic pentru comuna noastră. Cred în bunii gospodari răsfirați în sate, cred în copiii care azi se ridică din aceste case bine rânduite, cred în tot ce putem face, odată ce decidem împreună. Cele două zile de sărbătoare să fie spre bucurie, împăcare și împărtășire."

Pe scenă au urcat și au luat cuvântul invitați de onoare, deputații Csep Eva-Andrea și Vass Levente din partea UDMR, din discursurile cărora am reținut: „Azi nu este o zi pentru politică, este o zi frumoasă a comunei dumneavoastră."

Au mulțumit pentru invitație și au transmis sătenilor numai urări de bine.

Doamna director a școlii din localitate, profesor Bordeianu Mariana Minerva, s-a adresat locuitorilor comunei prezenți: „Să vă mândriți pentru tot rodul muncii fiecăruia în parte, fie el în familie, la școală, la un birou, la un atelier, în sala de repetiții pentru luptă sau dans, sau la ogor pentru că aveți cu ce."

Manifestarea având loc în curtea școlii, doamna director a prezentat un scurt istoric al școlilor din comuna Ceuașu de Câmpie: Înainte de anul 1815 din arhivele Bisericii Reformate aflăm că școala funcționa pe lângă parohia reformată, în limba maghiară, într-o casă acoperită cu paie, unde elevii au scris pe cenușă și nisip. Azi, elevii din satul Ceuașu de Câmpie au o școală reabilitată, prin grija domnului primar și a Consiliului local.

Învățământul în limba română îl găsim în documentele Bisericii Ortodoxe din sat. În anul 1873, la școala din sat erau înscriși 57 de școlari (25 feciori și 32 fete), iar în 1906, existau 110 școlari, avându-l ca învățător pe Nașcu Augustin care a participat în 1918 la Alba Iulia ca delegat al sătenilor la „Marea Unire".

În satul Săbed, Gheorghe Șincai făcea primii pași în tainele scrisului și cititului, studiind în limba maghiară. Existența școlii în satul Săbed la 1760, a fost confirmată de reprezentantul Școlii Ardelene, Gheorghe Șincai în lucrarea „Elegia" : „Muza întâi la Săbed, m-a nutrit în studii." Școala poartă azi numele lui Szabedi Laszlo, poet, lingvist și profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, care a copilărit în acest sat.

Școala românească din satul Voiniceni (Săbed) este atestată documentar în 1778 într-o conscripție a preoților și învățătorilor greco-catolici și ortodocși din Scaunul Mureș.

Școala din Voiniceni poartă numele „Vasile Săbădeanu", nume simbolic al doctorului oftalmolog, profesor și decan al Facultății de Medicină din Tg.-Mureș, născut în satul Voiniceni.

Azi (2017), Școala Gimnazială din comuna Ceuașu de Câmpie, școală cu personalitate juridică, are 8 structuri cu 570 de elevi, 3 școli gimnaziale, 4 școli primare și o grădiniță.

Doamna director adjunct Gyorgy-Nagy Kinga-Lenke a prezentat istoricul satului Ceuașu de Câmpie și monumentele istorice din localitate.

Prezenți la zilele comunei au fost și preotul ortodox Soțan Ioan și preotul reformat Benke Janos care au săvârșit o slujbă de binecuvântare.

După deschidere, pe scenă au urcat conform programului, dansatorii și cântăreții care au prezentat dansuri moderne, dansuri populare românești, maghiare și țigănești din partea locului.

Muzică românească și maghiară s-a auzit pe scenă în cele două zile.

Duminică, la ora 10, a început „Concursul de gătit".

S-au întrecut la gătit sătenii din Voiniceni, Porumbeni, Ceuașu de Câmpie, Săbed, Culpiu și Bozed care au pregătit gulaș la ceaun.

Domnul primar și domnul viceprimar au premiat „bucătarii"cu câte o diplomă și i-au felicitat pentru mâncarea gustoasă pe care au pregătit-o.

Zilele comunei s-au încheiat duminică, la ora 22, cu un frumos foc de artificii.

 

Lasă un comentariu