ISTORIE ȘI CULTURĂ LA SĂRMAȘU

Distribuie pe:

Vineri, 25 august 2017, în cadrul Zilelor Sărmașului, începând cu ora 17, la Mănăstirea „Sf. MINA", păstorită, cu evlavie și mare credință, de preotul Ilie Bucur Sărmașanul, a avut loc o sentimentală și cuprinzătoare reuniune cultural-științifică „Câmpia Transilvaniei în cultura și istoria națională. Autorii mureșeni și cărțile lor." Tematica reuniunii a fost diversă și foarte bine primită de către invitați:

- dezvelirea bustului marelui istoric Alexandru Papiu Ilarian, om politic de seamă pentru destinele Transilvaniei și renașterea României moderne, amplasată pe aleea unor mari personalități ale neamului românesc, în incinta Mănăstirii „Sf. Mina". Slujba de pomenire ținută în fața numeroasei asistențe de către preotul Ilie Bucur, cu privire la cei 190 de ani de la moartea tribunului.

- Cartea „Știință și religie", editura „Napoca Nova", autor și mare patriot, preotul Ilie Bucur, în îngrijirea doamnei Voichița Veres Pălăcean, directoarea editurii „Napoca Nova" Cluj-Napoca cuprinde destăinuirile autorului, calvarul românilor deportați în toamna anului 1944; jurnalul lui Florin Manăila (1944-1945). Cazul atrocităților halucinante de la Sărmașu, editura „Ecoul Transilvan", ediție îngrijită și bine reliefată în discursul marelui cercetător VASILE LECHINȚAN.

Alături de autoritățile și oamenii de cultură locali, au participat importante personalități din județul Mureș: Lazăr Lădariu și Nicolae Băciuț, Valentin Marica, Dimitrie Poptămaș, moderatorul întregii acțiuni, cetățeni de onoare ai orașului Sărmașu, Mircea Dorin Istrate, președintele L.S.R. filiala Mureș, Mihaela Rașcu, Voichița Veres Pălăcean, Gabriela Costescu, Nadia Fărcaș, Alex Florin Țene, președintele L.S.R., Marius Pașcan, și Cristian Chirteș, parlamentari, Petru Lechințan, Vanda Ani, Viorica Sutu, Viorica Feierdean, Dumitru D. Silitră, Traian Comșa, partenerul Asociației Culturale „Creneluri sighișorene", folkist bine cunoscut pentru interpretări de mare valoare și acuratețe muzicală, dar și o foarte numeroasă asistență.

În cadrul acțiunii, Voichița Veres Pălăcean a prezentat cărțile apreciatei autoare Mihaela Rașcu și fiica Antonia Rașcu, recentă câștigătoare a „Premiului pentru debut", pe anul 2016, premiate împreună cu preotul Ilie Bucur, de către domnul Al. Fl. Țene, președintele L.S.R., cu medalia „Virtutea Literară", cea mai importantă distincție L.S.R. Foarte bine au fost primite discursurile preotului Ilie Bucur și a domnului Vasile Lechințan, istoric, cercetător la Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române, cu privire la „calvarul românilor deportați, în toamna anului 1944". Cazul atrocităților abominabile de la Sărmașu, după o amplă cercetare și scoatere în evidență a ororilor săvârșite la Sărmașu de către armata maghiară. Se știe prea bine: locuitorii Sărmașului au fost prezenți la marile evenimente ale istoriei, în mod special Revoluția de la 1848. În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, comuna Sărmașu fiind sub ocupație străină, a cunoscut ura rasială, genocidul, martirajul Sărmașului și atrocitățile jandarmilor unguri, în complicitate și responsabilitate directă cu cozi de topor ale Sărmașului, fiind alături de Ungaria, pentru cucerirea Transilvaniei, pământ românesc. Evreii și mulți români, copii de la 1 la 5 ani, îngropați de vii, au fost uciși de către horthyști. Românii, supuși unui tratament ostil, mulți deportați în Ungaria printre care și Iuliu Moldovan, tatăl actorului Ovidiu Iuliu Moldovan, 126 de evrei din Sărmașu au fost duși pe Dealul Suscut și uciși, fără milă. Sărmășenii „au iertat, dar nu uită"!

Este reprobabil că nicio autoritate a statului român, din trecut sau prezent, nu s-a îngrijit și nici nu se îngrijește de aceste locuri de groază, de martirii neamului românesc, care au scris, cu sângele lor, pagini de istorie ale acestui neam. Cum pot mătura criminalii și dirijorii lor aceste fapte reprobabile, condamnate de dreptul internațional? Autoritățile statului român nu au voie să abandoneze adevărata istorie, în schimbul unor interese obscure, de partid, și, de ce nu, de multe ori personale!

Lăudabilă inițiativă a conducerii L.S.R., filiala Mureș, la această reuniune, înmânarea unor distinși invitați, precum și membrilor filialei, prezenți la manifestare, în semn de înaltă prețuire și respect, precum și pentru toată activitatea depusă pe tărâmul culturii, un HRISOV DE LUARE-AMINTE, dat pentru lauda, vrednicia și smerenia lor".

Îmi va rămâne pentru mult timp în memorie această întâlnire de suflet românesc cu mari personalități, patrioți prin excelență, discursurile lor, precum cele ale domnului Lazăr Lădariu, preotului Ilie Bucur, Dimitrie Poptămaș, Valentin Marica și Vasile Lechințan. Remarcabile au fost elogiile aduse de către domnul Al. Fl. Țene, președintele L.S.R., filialei Mureș a L.S.R., printre cele mai bune din țară, contribuția de excepție adusă în folosul și favoarea culturii, de către domnul Mircea Dorin Istrate, președintele acesteia.

 

Lasă un comentariu