LABORATOR" DIN HÂRTIE PENTRU ANALIZE ELECTROCHIMICE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Purdue, citați de descopera.ro, au realizat un dispozitiv din hârtie, care identifică bolile prin realizarea de analize electrochimice, fiind alimentat doar de atingerea utilizatorului. Rezultatele testului pot fi citite și de cei fără pregătire, folosind o combinație de culori.

„Noul dispozitiv, numit SPED, poate fi considerat un laborator portabil, care este realizat numai din hârtie, ieftin, și care poate fi incinerat atunci când devine inutilizabil. Sperăm că aceste dispozitive vor ajuta persoanele nepregătite din sate și baze militare pentru a-și face analizele fără să fie nevoie de electricitate. SPED a fost realizat pentru a oferi diagnostice precise în zonele în care accesul la echipament medical sofisticat este limitat.

Testul este inițiat prin plasarea unei picături de sânge într-un cerc de pe platforma de hârtie. Stratul superior al SPED este realizat din hârtie din celuloză netratată, având și canale prin care curge sângele care trebuie testat. Stratul inferior este un generator, numit TEG, care generează curentul electric necesar pentru a efectua testul. Acesta se activează prin presare.

De asemenea, am creat un algoritm prin care diferitele combinații de culori înseamnă diferitele diagnostice.

În experimente, dispozitivul SPED a fost folosit pentru a detecta biomarkeri precum glucide, acid ureic, celule albe, cetone și acid lactic, care indică factori asociați funcțiilor ficatului și ale rinichilor, malnutriției și anemiei. Versiunile viitoare ale tehnologiei vor conține și alte straturi pentru a detecta boli și condiții mai complexe, precum HIV, malaria și febra galbenă", promit specialiștii americani.

Lasă un comentariu