Calendar apicol, septembrie 2017 - Stupii din poliuretan, fabricați la Cristești - Mureș - au produs o adevărată revoluție în apicultură!

Distribuie pe:

Iarna din 2016 și primăvara din 2017 au fost nefavorabile pentru familiile de albine, înregistrându-se pierderi de peste 30 la sută din totalul efectivului familiilor de albine din România. Cauzele au fost determinate de lipsa de cules, insuficienta acumulare de rezerve în corpul gras al albinelor, tratamente aplicate necorespunzător. Culesurile de la rapiță și salcâm din primăvara 2017 au fost slabe ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile, cu temperaturi scăzute, ploi. Familiile de albine au rămas cu populații puțin numeroase. Cei care practică stupăritul pastoral în sudul țării n-au reușit să obțină sorturi distincte de miere, datorită faptului că s-a suprapus culesul de miere la rapiță și salcâm. O situație oarecum încurajatoare s-a înregistrat în vară, la culesul de zmeură, fânețe naturale, floarea soarelui și mană. Culesuri nesatisfăcătoare, mai mult pentru supraviețuire. Odată cu prima lună de toamnă, familiile de albine își încep pregătirile pentru iernare. Populația de albine scade treptat, cuibul se restrânge pe zona cu puiet. Acum sunt foarte importante intervențiile apicultorului pentru orânduirea cuibului, stimularea producerii de albină de iernare prin hrăniri stimulatorii, acumularea resurselor de hrană pentru o bună iernare. După valorificarea culesului târziu, se va efectua o evaluare a resurselor de hrană, și, dacă este necesar, se vor aplica hrăniri stimulatorii gluco-proteice pentru creșterea de puiet. Este recomandat ca hrănirile de stimulare artificiale să nu se facă mai târziu de 20 septembrie pentru ca noile albine care vor ecloziona să beneficieze de zborurile de curățire.

În luna septembrie se vor efectua lucrări de revizie generală privind dimensionarea cuibului în funcție de fagurii ocupați; păstrarea în cuib a fagurilor mai închiși la culoare; schimbarea mătcilor. necorespunzătoare; menținerea familiilor cu populații de albine suficiente pentru iernare; administrarea hrănirilor de stimulare și de hrană proteică; strâmtorarea urdinișului în vederea evitării furtișagului; evaluarea stării de sănătate și combaterea bolilor; conservarea fagurilor goi.

Apicultorii mureșeni sunt nemulțumiți de faptul că Institutul de Cercetări pentru Apicultură din București, aflat în subordinea ACA România nu a asigurat cantitatea suficientă de Varachet, medicament necesar pentru combaterea acarianului Varrooa distructor, care provoacă o boală gravă,Varrooza, punând în pericol atât albinele adulte cât și puietul acestora. În luna august se fac 3 fumigații cu Varachet forte la 7 zile distanță, iar spre sfârșitul lunii septembrie se introduc în stupi benzile cu MAVRIROL, care au o eficacitate până la 45 de zile. La sfârșitul lunii octombrie se mai fac 2 administrări de Varachet forte, la 7 zile distanță, când nu mai există deloc puiet căpăcit. S.C. Apicola asigură, prin magazinele de specialitate, medicamentul Varatrans, fabricat prin folosirea aceleiași substanțe active ca și la Varachet. Atragem atenția apicultorilor că în tratamentul varroozei să se folosească numai medicamente autorizate de ANSVSA, pentru a se evita intoxicațiile medicamentoase cu diverse substanțe active care se folosesc în agricultură sau medicina veterinară. Citiți cu atenție instrucțiunile de folosire înainte de aplicare! Nu se justifică sub nicio formă folosirea de substanțe medicamentoase folosite la alte specii de mamifere, mai ales că prin Programul Național Apicol se decontează medicamentele autorizate pentru combaterea varroozei și nosemozei. Nădăjduim că „armata" de specialiști de la Institutul de Cercetări pentru Apicultură din București se va ocupa și de problemele arzătoare ale apicultorilor, nu numai de partea economică.

Lasă un comentariu