Concurs de angajare „cu pile" la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de ILIE VIOREL, senator în Parlamentul României și ministrul pentru Relația cu Parlamentul, pentru „instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în perioada exercitării funcției ministeriale".

În același dosar, procurorii DNA - Secția de combatere a corupției, au dispus urmărirea penală față de suspecții POP FELICIA-ELENA, directoare de cabinet a ministrului pentru Relația cu Parlamentul, ALEXANDRESCU MARIA, angajată în cadrul MRP, membră a comisiei de concurs, și ZAHARIA MIHAI-CORNEL, angajat în cadrul MRP, membru al comisiei de concurs.

Față de cei menționați, în frunte cu ministrul, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează, conform DNA, următoarea stare de fapt:

„Ministerul pentru Relația cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcționari publici, pe funcții contractuale de execuție, pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcțiile, în detrimentul altora, criteriul competenței devenind total nerelevant.

Proba scrisă a fost stabilită pentru data de 31 iulie 2017. În acest context, în perioada 20 - 31 iulie 2017, Ilie Viorel, ministru pentru Relația cu Parlamentul, cu intenție, a determinat-o pe suspecta Pop Felicia-Elena, directoare de cabinet a ministrului, să solicite membrilor comisiei de concurs Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel, subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă din data de 31 iulie 2017.

La data de 28 iulie 2017, suspecții Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel au pus la dispoziția directoarei de cabinet subiectele și baremele de corectare aferente probei scrise, știind că respectivele informații nu erau destinate publicității și că urmează a fi dezvăluite anumitor candidați ce urmau să susțină proba scrisă.

În aceeași zi, directoarea de cabinet, suspecta Pop Felicia-Elena, a dat candidaților agreați subiectele și rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceștia au avut acces la subiectele de concurs și la rezolvarea lor, fiind vădit favorizați față de ceilalți candidați, a reieșit că ei, potrivit înțelegerii, au și întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidații favorizați.

Mai mult, potrivit statului de funcții din schema de personal a ministerului, nu toți candidații favorizați ar fi îndeplinit condițiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcții, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora".

DNA nu uită să adauge că, în conformitate cu prevederile art. 307 din Codul de Procedură Penală, suspecții beneficiază de prezumția de nevinovăție...

 

Lasă un comentariu