Gânduri despre Festivalul Creației Populare

Distribuie pe:

„Festival de poezie populară" - ce bine sună! Te cheamă la o poezie fără pretenții, la care are acces marele public . O astfel de poezie e pe înțelesul tuturor și la îndemâna multora să o scrie.

Festivalul Național de Creație Populară, început cu zeci de ani în urmă la Deva, grație domnului profesor Marcel Lapteș, s-a dezvoltat în 2007 prin organizarea la Timișoara la Muzeul Satului Bănățean de dr. etnolog Maria Mândroane, a „Festivalului Condeierilor plugari", iar din 2008 la Reghin d-na cercetător științific Maria Borzan, director al Muzeului Etnografic Reghin, organizează „Festivalul Național de Poezie Populară".

În acest fel, artiști populari din toată țara se pot întâlni în fiecare an la Deva, Timișoara și Reghin, în costumele populare ale zonei de proveniență și își prezintă creațiile lor.

În 2015, am participat și eu la a VIII-a ediție a Festivalului de Poezie Populară la Reghin și la lansarea cărții „Antologie de poezie populară" coordonator - cercetător științific Maria Borzan, organizat în cadrul Muzeului Etnografic Reghin. Atunci am venit în contact cu această atmosferă de etnos și cultură într-un mod mai palpabil. Am văzut costume populare frumoase, valoroase și purtate frumos. Atunci am îmbrăcat și eu dragul meu costum popular moștenit de la bunica, de când era fată. Totul îmi părea atât de frumos, valoros și distins. La fel era și cadrul în care se desfășura evenimentul, oamenii, și discursurile. Programul a fost bogat. A cuprins șezătoare, poezie populară și un spectacol folcloric interetnic cu participarea ansamblurilor românești, maghiare, săsești si țigănești din Reghin și împrejurimi. Surpriza festivalului a fost spectacolul prezentat de ansamblul folcloric „Lozana" din Republica Moldova. M-a impresionat cadoul ce l-au adus oaspeții gazdelor: o carpetă cu chipul lui Ștefan cel Mare. Acest chip al unuia din marii domnitori ai țării e important pentru noi și istoria noastră, iar pentru ei, semnificațiile sunt deosebite și emoționante. Ei îi spun „cel Sfânt" cu și mai mare convingere și drag.

Tot atunci mi-am dat seama că acest tip de evenimente sunt o binefacere pentru sufletul meu, că mi-am dorit asta mereu, ca țăranca din mine dorea asta. De atunci, am beneficiat de multe activități culturale interesante și frumoase.

Împreună cu d-na Maria Borzan, președinta Asociației „Moșteniri Mureșene", am participat și la ediția „Festival al condeierilor plugari" la Timișoara, organizat de d-na dr. etnolog Maria Mândroane, la Muzeul „Satul Bănățean" în anul 2015. A fost o întâlnire cu poeți populari din mai multe zone ale țării, îmbrăcați în costume populare valoroase, ce și-au prezentat creațiile. Am asistat la frumoase programe artistice, la slujba ce s-a oficiat în biserica din curtea muzeului, am fost serviți din colacul și vinul dat de Nașul rugii. Gazdele ne-au dus la Sânicolau Mare, unde, și acolo, am fost primiți de către oficialități, ne-au arătat realizările lor, ne-au vorbit despre personalitățile zonei, am legat prietenii în cele două zile și am rămas cu amintiri dragi.

Pentru ca astfel de evenimente frumoase să aibă loc, e nevoie de oameni care depun o muncă asiduă în a organiza întâlnirile, iar pentru asta, toată stima și respectul nostru pentru ei. Și, evident, mai e nevoie si de asistență care să guste și să aprecieze astfel de manifestări.

Lasă un comentariu